Letošnji festival Borštnikovo srečanje bo potekal med 15. in 25. oktobrom. Foto: BoBo
Letošnji festival Borštnikovo srečanje bo potekal med 15. in 25. oktobrom. Foto: BoBo

Letošnji festival bodo poleg predstav zaznamovali tudi pogovori, bralne uprizoritve in strokovna srečanja. Letošnji Fokus bo namenjen Poljski in tako bosta med tujimi produkcijami na ogled predstavi Praznik mrtvih režiserja Radoslawa Rychcika in Paradise now? RE//MIX Living Theatre v izvedbi in režiji KOMUNA//WARSZAWA. V sklopu fokusa bo izšla knjiga s slovenskimi prevodi štirih dram.

Čast odprtja festivala bo pripadla predstavi 20th Century Fog - Megla stoletja v režiji Matjaža Zupančiča, ki je sicer uvrščena v spremljevalni program.

Pripravljen je tudi izbor slovenskih predstav, namenjen mednarodni strokovni javnosti in tujim gledališkim kritikom. Sestavljen je iz vseh predstav tekmovalnega programa in treh predstav spremljevalnega programa.

Katere predstave se bodo potegovale za nagrade?
Za Borštnikove nagrade se bo potegovalo deset predstav, in sicer Grad v režiji Janusza Kice, Čarobna gora in Hedda Gabler v režiji Mateje Koležnik, Iliada v režiji Jerneja Lorencija, Hlapci v režiji Sebastijana Horvata in Gospa Bovary v režiji Yulie Roschine. V tekmovalnem programu bodo še Jugoslavija, moja dežela v režiji Ivice Buljana, Evropa, monolog za mater Korajžo in njene otroke v režiji Primoža Ekarta, George Kaplan v režiji Jake Andreja Vojevca in Trst, mesto v vojni v režiji Igorja Pisona. Predstave je izbrala selektorica Amelia Kraigher.

Za nagrado društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev v pretekli sezoni se bo poleg predstav Čarobna gora, Iliada, Hedda Gabler, Hlapci in Gospa Bovary potegovala še predstava Luftballett 2.2 po scenariju in v režiji Vlada G. Repnika.

Mednarodni program bo vključeval pregledno instalacijo Transforming Acts iz Berlina, z Madžarskega prihaja predstava Šolski zvezek mladega režiserja Csaba Horvatha, gostili bodo tudi predstavo Razbiti vrč prodornega srbskega režiserja Igorja Vuka Torbice.

Gledališče v širšem kontekstu
V sodelovanju z Akademijo za radio, gledališče, film in televizijo bodo izvedli dve mednarodni konferenci. Prva bo naslovljena Scenske umetnosti, migracije, politika: Slovensko gledališče kot sooblikovalec medkulturnih izmenjav, druga pa Gledališče v mestu. V sodelovanju z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije bodo pripravili strokovno srečanje z naslovom Alternativa danes? s podnaslovom Umetnost ustvarjanja gledališča zunaj produkcijskih ultimatov.

Z zvestim občinstvom bodo v okviru festivala pripravili tudi pogovor. Drugi posebni pogovor bo posvečen ljudem iz zaodrja. Oba bo vodil Tone Partljič, dolgoletni predsednik sveta Borštnikovega srečanja. Ob 50. izdaji srečanja organizatorji v sodelovanju z galerijo E2RD pripravljajo tudi ekskluzivno kolekcijo nakita.

Vpis abonmajev in predprodaja vstopnic se bosta začela 1. septembra, na relaciji Ljubljana-Maribor-Ljubljana pa se bo na festival mogoče odpraviti s Festbusom. Borštnikovo srečanje se bo s podelitvijo nagrad sklenilo 25. oktobra.