Zarjavele trobente zaplešejo v sezono 2005/06. Foto: Cankarjev dom
Zarjavele trobente zaplešejo v sezono 2005/06. Foto: Cankarjev dom
Mi, ki moramo sesati lizike v ovitkih
Plesna razprava o problematiki aidsa. Foto: Cankarjev dom
Zbor ruske patriarhije
Vzhodnjaška cerkvena glasba. Foto: Cankarjev dom

Med bližnjimi predstavami so izpostavili gostovanje zadnje postavitve Jana Fabra Zgodovina solz, ki si jo bo v Ljubljani mogoče ogledati 26. in 27. septembra. Sicer pa bodo tudi letos obiskovalcem ponudili abonmaje Amelia, Aida in Agripina. Prva ponuja sodoben gledališko-plesni program, Aida bolj klasične odrske oblike, Agripina pa velike odrske spektakle.

Udaren septembrski štart
Zgodovina solz pa ne bo edina septembrska zanimivost v osrednjem hramu slovenske kulture. 12. septembra se bo s svojimi soplesalci predstavil Branko Potočan, ki bo v predstavi Zarjavele trobente s pomočjo cirkuških tehnik ugotavljal, kaj se bo jutri zgodilo v tem negotovem sodobnem svetu.

Konec prvega meseca šolskega leta - 29. 9. - pa bodo Simfonični orkester RTV Slovenija, zbor Opere SNG Maribor in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija predstavili Leoncavallovo opero Glumači.

Povezava med lizikami in aidsom
Med zanimivimi projekti velja izpostaviti sodobno plesno predstavo Mi, ki moramo sesati lizike v ovitvih, v kateri Robyn Orlin & City Theatre and Dance Group obdelujejo problematiko aidsa v Afriki, prav tako oktobra pa bomo v Cankarjevem domu lahko spoznali obredne budistične plese iz Butana

Sakralna glasba z Vzhoda in Zahoda
Novembra se bo predstavil Matjaž Farič skupaj z najstarejšim hrvaškim ansamblom sodobnega plesa Studio za sodobni ples, sledili pa bosta dve poglavji iz sakralne glasbe. Konec novembra bo nastopil Zbor ruske patriarhije, decembra pa bomo spoznali gospel iz New Orleansa. Za igriv vstop v novo leto bo s predstavo Nomadi poskrbela kanadska umetniška skupina Cirque Eloize, ki razvija izvirne sodobne cirkuške prvine.

Sodobni ples na tri načine
Zvezda januarja bo sodobna odrska uprizoritev opere Zaljubljen v tri oranže Sergeja Prokofjeva, pod katere koreografijo se bo podpisala Mojca Horvat. V seriji zanimivih plesnih predstav bo marca sledil projekt belgijskega koreografa Wima Vandekeybusa Nedolžni, aprila pa bo nastopil Akram Khan, eden vodilnih britanskih koreografov in plesalcev.