Oder
()
Plesni forum Celje
Ionosfera, Plesni forum Celje
V Ionosferi je Plesni forum Celje moči združil z glasbeniki iz zasedbe Aperion. Foto: Plesni forum Celje
Plesni forum Celje
Lansko gostovanje v Franciji jim je zagotovilo nova povabila za predstavitve v tujini. Foto: Plesni forum Celje

Dodaj v

Celjski plesni praznik Trideset

Plesni forum Celje praznuje
26. maj 2006 ob 19:16,
zadnji poseg: 27. maj 2006 ob 20:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Plesni forum Celje je ob 30-letnici obstoja pripravil plesni projekt Trideset, ki ga je predstavil v Slovenskem ljudskem gledališču Celje.

Projekt Trideset je združil plesalce in igralce, ki so umetniško pot začeli v plesnem forumu, kasneje pa so ustvarjanje oziroma izobraževanje nadaljevali v tujini, ter tiste "varovance" Plesnega foruma, ki ustvarjajo v Sloveniji.

Med drugim so se s svojimi koreografijami predstavili samostojna plesalka, ki ustvarja v Belgiji, Estela Žutić, multimedijska ustvarjalka iz Londona Polona Dolžan, plesalki Špela Vodeb in Ana Štefanec, igralec celjskega gledališča David Čeh in plesalec bruseljske skupine Rosas Boštjan Antončič.

"Kemijska reakcija" v Ionosferi
V drugem delu je Plesni forum Celje prestavil interakcijski projekt Ionosfera v sodelovanju z glasbeno skupino Aperion. Ionosfera, ki je ime dobila po eni izmed avtorskih pesmi, je plesno raziskovanje, kot so ga poimenovali avtorji, ki temelji na avtorski glasbi, pesmi in dejavni vključitvi glasbenikov na odru. Ravno sodelovanje z Aperionom je neke vrste "kemijska reakcija", s katero bi radi dosegli "visoko ležeče plasti medsebojnih ustvarjalnih občutkov".

Nastala je Ionosfera, scensko in izpovedno zanimiv projekt, v katerem sodeluje 20-članska plesno-glasbena "ekipa". Ionosfero je režirala Gordana Stefanovič Erjavec, avtor songov je Črt Birsa, za kostumografijo je poskrbela Nataša Hodnik, glasbo v živo pa izvaja skupina Aperion. Plesna izvedba je seveda v rokah plesalcev Plesnega foruma Celja, to pa so Matej Černjul, Nika Drobež, Neja Dvornik, Špela Kajtner, Nuša Pristovšek, Ana Stamejčič, Nadja Škataro, Aja Zupanec, Sabrina Železnik in Lucija Zazijal.

Pomen sodobnega plesa je izreden
S plesnim praznikom Trideset, ki ni velik kulturni dogodek le za Celje, želijo v Plesnem forumu Celje spomniti na to, kako pomemben je sodobni ples za razvoj mladih ustvarjalcev.

Plesni forum bo plesal na gostovanjih
Plesni forum Celje pa je dejaven tudi v mednarodnem prostoru. Lani so bili z etnoplesnim projektom Tris izbrani in povabljeni na mednarodni festival v Francijo, na podlagi tega sodelovanja pa so bili povabljeni še na druge pomembne festivale v tujini. Letos poleti tako odhajajo na Irsko, Kitajsko in v Indijo.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo