Edward Clug, po rodu iz Romunije, je prišel v Slovenijo leta 1991, ko je takoj po zaključku baletnega šolanja v Cluju dobil svoj prvi angažma baletnega plesalca v SNG-ju Maribor. Foto: BoBo
Edward Clug, po rodu iz Romunije, je prišel v Slovenijo leta 1991, ko je takoj po zaključku baletnega šolanja v Cluju dobil svoj prvi angažma baletnega plesalca v SNG-ju Maribor. Foto: BoBo
Edward Clug
"Presrečen sem za vse, kar smo dosegli do dandanes. Govorim o dosežkih, ki si jih kot mladenič nisem drznil niti sanjati," je ob 25-letnici ustvarjanja v Mariboru povedal Edward Clug. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor

V SNG Maribor se drevi s predstavo Tango začenja slovesni poklon 25 letom umetniškega ustvarjanja plesalca, koreografa in umetniškega direktorja mariborskega Baleta, ki je s številnimi uspešnimi stvaritvami dosegel mednarodni sloves ne le zase, ampak tudi za tamkajšnji SNG.

Edward Clug, po rodu iz Romunije, je prišel v Slovenijo leta 1991, ko je takoj po zaključku baletnega šolanja v Cluju dobil svoj prvi angažma baletnega plesalca v SNG-ju Maribor. Tukaj si je tudi ustvaril družino in kljub številnim uspehom v tujini, kjer je delal kot koreograf za številne ugledne gledališke hiše, ne razmišlja o morebitni selitvi. Kljub razmeroma majhnemu okolju se ne čuti omejenega, saj so mu, kot pravi, odprta vrata v svet.

Sodelovanje s Pandurjem in drugimi
V Mariboru je tudi spoznal režiserja Tomaža Pandurja, s katerim je začel sodelovati najprej kot plesalec, nato pa je na Pandurjevo povabilo za gledališki spektakel Babilon ustvaril avtorsko koreografijo. Predstava je bila uprizorjena leta 1996 v Drami SNG Maribor, dve leti kasneje pa je Clug s soplesalko Valentino Turcu ustvaril svoj prvi samostojni koreografski projekt Tango.

V okviru ustvarjanja za mariborske deske je začel sodelovati tudi s kostumografom Leom Kulašem in scenografom Markom Japljem, ki sta postala njegova stalna umetniška sopotnika. Ekipi se je leta 2008 pri ustvarjanju projekta Pret-a-porter pridružil še skladatelj Milko Lazar, s katerim je Clug med drugim na oder postavil zelo priljubljeno predstavo Radio & Juliet na glasbo skupine Radiohead.

Že 13 let umetniški direktor Baleta
Leta 2003 je tedaj novo imenovani direktor SNG Maribor Danilo Rošker Cluga imenoval za umetniškega direktorja mariborskega Baleta, ki se je pod njegovim vodstvom začel usmerjati v nov umetniški izraz in estetske tokove, hkrati pa začel z gostovanji v tujini in udeležbami na mnogih prestižnih festivalih po svetu. Medtem ko so se šefi preostalih enot SNG Maribor že večkrat menjali, je Clug še danes na tem položaju.

Prihajajoči ustvarjalni podvigi
V snovanju so seveda tudi novi projekti. V Mariboru bo marca prihodnje leto slovenska premiera baleta Favn, katerega julijska premiera na poletnih igrah v Dubrovniku je naletela na zelo dober odziv. Že letošnjo jesen bo premiero doživel nov klasični balet Valentine Turcu Jevgenij Onjegin, obenem pripravlja premiero Peera Gynta za latvijski narodni balet ter Posvetitev pomladi za Züriški balet.

Sodelovanja onkraj Slovenije
Med drugim je spletel močne umetniške vezi s Stuttgartskim in Züriškim baletom, v zadnjih letih pa je začel sodelovati še z Nizozemskim plesnim gledališčem. Vsi omenjeni bodo ob zaključku Tedna Edwarda Cluga 17. septembra predstavili koreografije, ki jih je ustvaril zanje.

V SNG Maribor bodo uprizorili retrospektivo predstav, ki jih je Clug koreografiral za mariborski baletni ansambel. Ob drevišnjem Tangu so to še predstave Radio and Juliet, Pret-a-porter & Watching others, Stabat Mater & Posvetitev pomladi in Peer Gynt.


Lanski intervju z Edwardom Clugom v oddaji Profil.

25 let ustvarjanja Edwarda Cluga v Mariboru
25 let ustvarjanja Edwarda Cluga v Mariboru