Guliver – Moje potovanje v Liliput. Vkrcanje in začetek plovbe bo na Mesarskem mostu, miniaturno deželo sredi čudovitega rastlinja in čudnega ljudstva pa bodo gledalci z Guliverjem odkrili v ljubljanskem Botaničnem vrtu. Igra Blaž Šef, režiral je Ravil Sultanov. Foto: Rok Govednik
Guliver – Moje potovanje v Liliput. Vkrcanje in začetek plovbe bo na Mesarskem mostu, miniaturno deželo sredi čudovitega rastlinja in čudnega ljudstva pa bodo gledalci z Guliverjem odkrili v ljubljanskem Botaničnem vrtu. Igra Blaž Šef, režiral je Ravil Sultanov. Foto: Rok Govednik
Jelizaveta Bam po besedilni predlogi Daniila Harmsa skozi serijo nesmislov podaja sporočilo o tem, kaj pomeni biti človek in kakšna je človeška družba: neusmiljeno smešna, kruto komična. Harmsov humor in klovnado Ravila Sultanova poleg komičnega učinka druži tudi vodenje gledalca v doživljanje trenutka tukaj in zdaj, želita ga osvoboditi poskusov razumevanja in sprotne razlage pomenov. Predstava je nastala v produkciji Zavoda Bufeto in v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem. Foto: Rok Govednik

Obiskovalci si bodo lahko ogledali predstave in nastope domačih in gostujočih umetnikov iz Rusije, Francije, Španije, Ukrajine, Estonije, Italije. Festival pripravlja Zavod Bufeto, zavod za razvoj cirkuško-gledališke umetnosti, ki sta ga ustanovila Ravil Sultanov in Natalia Sultanova, oba diplomanta moskovske akademije za cirkuške umetnosti.
Predstave so večinoma brezplačne, saj gre za v Sloveniji relativno neznano umetnost, ki svojega širšega občinstva še nima, pravi Natalija Sultanova. "Tako promoviramo svojo umetnost in povabimo ljudi v dvorane," je pojasnila. Prav zato je festival po mnenju igralca Blaža Šefa, ki bo nastopil v predstavi Guliver - Moje potovanje v Liliput, vitalen in nepogrešljiv, saj obiskovalcem omogoča, da vidijo "nekaj, s čimer v Sloveniji sicer nimamo stika".
Klovnada in novi cirkus v gledališčih in na ulicah
Predstave bodo na ogled v Slovenskem mladinskem gledališču, v KUD-u France Prešeren, v Stari mestni elektrarni ter na ljubljanskih ulicah.
Med njimi so organizatorji izpostavili gostovanje estonskega Theatre Korolevski Giraf, ki bo v koprodukciji z Zavodom Bufeto uprizoril predstavo Cirkuški dežnik je lahko!, ponovno gostovanje ruskega umetnika Alekseja Mironova, ki se bo tokrat predstavil z uprizoritvijo Vremenar, ter predstavnike t. i. novega cirkusa, Francoze My!Laika in španski dvojec Los Santos, ki se bodo predstavili s Kabaretom različnosti.
Udeleženci delavnice sodobne commedie dell'arte bodo pod mentorstvom Mattee Spiazzija pripravili produkcijo Julija ali Avgusta?, na mestnih ulicah pa se bodo s projektom Raw Art - Post cirkus predstavile diplomantke kijevske akademije za cirkuške umetnosti.
Guliverjevo potovanje po Ljubljanici
Na ogled bo tudi predstava Guliver - Moje potovanje v Liliput, ki vabi na plovbo z Guliverjem (Blaž Šef) po navdihu Johnathana Swifta. Z vkrcanjem na Mesarskem mostu se bo v neznano morje spremenila kar Ljubljanica, čarobno deželo Liliput pa bodo obiskovalci odkrivali v Botaničnem vrtu. Predstava, ki je nastala v produkciji Društva lutkovnih ustvarjalcev, Barbare Bulatović in Zavoda Bufeto, bo na festivalu doživela predpremiero.
"Želim si, da bi s predstavo izpeljali tisto, kar je prevečkrat zamolčano v priredbah Swiftovega originala - perfidno družbeno kritiko, ki jo vpelje predvsem skozi smeh in ne skozi neposredno agitacijo," je dejal Šef.
Festival, ki ga podpira tudi kanadski Cirque de Soleil, je pred dogajanjem v prestolnici v juniju in juliju potoval tudi po Sloveniji. Klovnbufova karavana se je ustavila v Novem mestu, Murski Soboti, Izoli, Slovenj Gradcu in Celju.