V obeh predstavah je gib spojen z vizualnimi elementi, besedilom in avtorsko glasbo. Foto: Nina Ferkolj
V obeh predstavah je gib spojen z vizualnimi elementi, besedilom in avtorsko glasbo. Foto: Nina Ferkolj
Ana Štefanec in Tamas Tuza sta navdih našla v knjigi Življenje pred seboj Emileja Ajarja. Atmosfero romana sta skušala prenesti v predstavo, je povedala Štefančeva. Stična točka diptiha pa je po njenih besedah domišljija oziroma domišljijski svet, poln asociacij in metafor. Foto: Nina Ferkolj
Prizor iz predstave Kaj se zgodi, ko se dotakneš? Foto: Nina Ferkolj

Predstavi prepletata različne medije in discipline: gib je spojen z vizualnimi elementi, besedilom in avtorsko glasbo. Nastali sta v sodelovanju z vizualnimi ustvarjalci - študenti Akademije za vizualne umetnosti AVA.

Predstavo Kaj se zgodi, ko se dotakneš? so ustvarili Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten in Bence Mezei, predstava Kar ostane pa je avtorsko delo Ane Štefanec in Tamasa Tuze. Čeprav sta se avtorski tandem in trojec na ustvarjalno popotovanje odpravila ločeno, ju je naključje prineslo na sorodna vsebinska izhodišča: obe predstavi raziskujeta polji podzavesti in domišljije: realnosti, sanj, spominov in fantazij ter neuresničenih želja, skrite agresije, žareče lepote, obsesij, najslabših možnosti in nadčloveških sposobnosti.

Kot so sporočili iz zavoda En-Knap, je tesno ustvarjalno sodelovanje plesalcev EnKnapGroup z vizualnimi ustvarjalci - študenti akademije AVA - porodilo vizualno in scensko kompleksni predstavi.

Sodelovanje s študenti akademije AVA poteka v okviru multidisciplinarne platforme v razvoju, ki je svoj dom dobila v Centru kulture Španski borci. Platforma, v kateri poleg akademije AVA sodeluje tudi Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici, omogoča in spodbuja sodelovanje med ustvarjalci v umetnosti, študenti umetniških akademij in izkušenimi mentorji ter mladim ustvarjalcem pomaga premostiti vrzel pri vstopanju v svet realne produkcije. Študentje tako ne sodelujejo le pri študijskem projektu, ampak z uveljavljenim plesnim ansamblom pri dejanski produkciji, uprizorjeni za splošno javnost.

Člani EnKnapGroup so v okviru ansambla pod umetniškim vodstvom koreografa Iztoka Kovača v šestih letih delovanja ustvarili 16 celovečernih predstav s 24 uveljavljenimi domačimi in tujimi avtorji, v letih 2012 in 2013 pa so opravili serijo odmevnih gostovanj po nekaj največjih evropskih plesnih festivalih in prizoriščih s Kovačevo predstavo Ottetto. V kratkem bodo predstavili tudi plesni film Vašhava, ki zaokrožuje plesno produkcijo En-Knap. Ustvaril ga je uveljavljeni avtorski tandem, ki ga sestavljata režiser Sašo Podgoršek in Kovač.