Predstava Danes je jutrišnji včeraj je nastala v produkciji Zavoda Exodos Ljubljana in KUD-a Samosvoj. Foto: Radovan Jaušovec
Predstava Danes je jutrišnji včeraj je nastala v produkciji Zavoda Exodos Ljubljana in KUD-a Samosvoj. Foto: Radovan Jaušovec
Avtorji in nastopajoči so v obeh predstavah isti, pa tudi ustvarjanje obeh del je potekalo vzporedno. Foto: Miran Kambič

Uprizoritev, ki so jo režirali Bara Kolenc, Teja Reba in Loup Abramovici, združuje predstavi Ljubezen je odgovor, kaj je vprašanje? in METAMORFOZE 2: Izgubljeni (k)raj; premierno bo zaživela ob 20.00.

Predstava Ljubezen je odgovor, kaj je vprašanje? v ospredje postavlja vprašanje krize, ki je lahko osebna kot tudi širša. Moški in ženska uprizarjata fragmente, za katere se zdi, da prihajajo iz njunih življenj, njunih ljubezni in njunih možnih smrti, preigravanje teh vlog pa poudarja napetost med subjektom in objektom, imaginarnim in realnim, so zapisali ustvarjalci.

Performans METAMORFOZE 2: Izgubljeni (k)raj predpostavlja, da je ta kraj realno nezmožen, a vendar obstaja kot skupek želja, kot izvorna človeška fantazma. Ta se razteza v dve smeri - je posameznikov v preteklost postavljeni utemeljitveni akt, vozlišče predstav, od koder konstruira svojo osebnost, in je njegova projekcija v prihodnost, ideal, h kateremu teži. Ta kraj je tisti, zaradi katerega življenje nikoli ni to, kar bi hotelo biti, a je obenem šele zaradi njega točno to, kar je.

Rdeča nit praznine trenutka
Dueta, iz katerih je nastala predstava Danes je jutrišnji včeraj, se po besedah Kolenčeve povezujeta na več ravneh. Prvo stičišče je, da so avtorji in nastopajoči v obeh predstavah isti, pa tudi ustvarjanje obeh predstav je potekalo vzporedno. Obe predstavi v ospredje postavljata tudi praznino, uprostorjenje brezizhodnosti trenutka in poskus odriva, odskoka na drugo stran.

"Odprtje trenutka praznine na eni in polnosti na drugi strani, tega, kar se zgodi na nekem robu, neko razprtje časa onkraj naših perspektiv spomina in pričakovanja. Gre za čisti moment 'zdaja', kjer v današnjem življenju pozabimo biti, je pa dejansko ključen moment življenja," je povedala Kolenčeva.

Organsko prepleteni predstavi
Ustvarjanje obeh predstav se je začelo leta 2012 s predstavo Izgubljeni (k)raj. Zaradi objektivnih okoliščin je bilo ustvarjanje dolgo, umetniki pa so vmes že začeli snovati tudi predstavo Ljubezen je odgovor, kaj je vprašanje?. "Oba procesa sta bila povezana, organsko prepletena, zato je bilo nekako logično, da se predstavi tudi skupaj prikaže," je še dejala Kolenčeva.