Osnovni vsebinski okvir Misterija buffo, ki je nastal za proslavo prve obletnice oktobrske revolucije, je
Osnovni vsebinski okvir Misterija buffo, ki je nastal za proslavo prve obletnice oktobrske revolucije, je "nov vesoljni potop in misterij oz. človekovo potovanje k rešitvi". Foto: Fotografija z vaj uprizoritve Misterij buffo. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

Aleksandar Popovski ustvarja gledališče polnokrvnega humorja, ki ni zgolj zabava.

iz utemeljitve nagrade za Aleksandra Popovskega
Tak si, "nestrpna komedija" Gorana Vojnovića, ugotavlja, kaj se zgodi povprečnemu taksistu v slovenski prestolnici, ko v njegov taksi sedejo konceptualni umetnik, skrivnostna dama, novopečeni vstajnik, brezposelni panker s kravato, duhovnik brez prakse, italijanski turist in dementni profesor marksizma. Foto: SiTi teater

Klemen Slakonja je žlahtni komedijant in žlahtna komedijantka v enem.

iz utemeljitve žirije
Čeprav je morala Maša Derganc zaradi poškodbe vlogo nekaj časa igrati z mavcem, je bila v njej ... žlahtna. Foto: SNG Drama

Strokovna žirija, ki so jo sestavljale gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran, gledališka režiserka Ajda Valcl in dramaturginja Simona Hamer, je bila soglasna, da je satira Misterij buffo Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega v režiji Popovskega in izvedbi SNG-ja Drama Ljubljana izrazit gledališki dogodek v najžlahtnejšem pomenu.

"Predstavo odlikuje premišljena, ostra in inteligentno izčiščena režija, ki se udejanja v ansambelski igri vrhunskih posameznikov. Spektakelska celota z ostro poantiranim humorjem odpira gledalcu aktualiziran prostor razmisleka, razpetega med peklom in rajem z jabolkom in malinami," je dejala.

Dvojna zmaga
Popovski je nagrado za žlahtnega režiserja leta 2014 prejel tako za režijo satire Misterij buffo kot za režijo najboljše predstave po izboru občinstva - Tak si Gorana Vojnovića v produkciji SiTi Teatra BTC in društva Kreker.

Popovski ustvarja gledališče polnokrvnega humorja, ki ni zgolj zabava. Humor z jasnim avtorskim podpisom v prefinjenih situacijah in z mojstrskimi obrati uporablja za nastavljanje ogledala oziroma kot orodje za razgaljanje posameznika in njegovega odnosa do družbe. Popovski je režiser, ki odpira prostor igralcem in jim daje možnost za ustvarjanje presežnih kreacij, je v svojo utemeljitev zapisala žirija.

Stereotipna koketa, ki ne zapade v banalnost
Naziv žlahtne komedijantke si je Maša Derganc prislužila za vlogo Dame v predstavi Misterij buffo. V predstavi, ki temelji na vrhunskih igralskih dosežkih, je ustvarila prepoznaven individualni lik Dame. V svoji igralski kreaciji se giblje v okviru stereotipne kokete, ki pa nikoli ne zapade v banalnost. Dama v kreaciji Dergančeve z vedno zaznavno igralsko prezenco in izostrenim občutkom za komičnost prebija mejo med odrom in gledalcem, je zapisala žirija.

Klemen: transformacije sodobnika
Klemen Slakonja
je naziv žlahtnega komedijanta prejel za vloge Potnikov v predstavi Tak si. Slakonja je po mnenju žirije žlahtni komedijant in žlahtna komedijantka v enem. "Iz celote precizno lušči bistvo in ustvarja karikirane like potnikov ter se sprehodi skozi transformacije današnjega človeka. Z neverjetno natančnostjo in vsakič z neizprosno zahtevnostjo do sebe in predstave v celoti se prestavlja iz lika v lik ter drobce posameznika prevaja v trpko življenje slehernika. Tak si, taki smo," meni žirija.

Kot so sporočili iz Slovenskega ljudskega gledališča Celje, je žlahtna komedija po izboru občinstva Tak si dobila oceno 4,5616. Nagrado žlahtno komedijsko pero pa je izmed besedil, prispelih na natečaj, prejel dramatik in režiser Matjaž Zupančič, avtor komedije z naslovom Vorkšop na Moljera.

Festival Dnevi komedije je v Celju potekal od 27. februarja, tekmovalo je osem predstav po izboru selektorice Tatjane Doma.

Spodaj pa še nekaj utrinkov iz zakulisja Dnevov komedije (foto: Sherpa).

Aleksandar Popovski ustvarja gledališče polnokrvnega humorja, ki ni zgolj zabava.

iz utemeljitve nagrade za Aleksandra Popovskega

Klemen Slakonja je žlahtni komedijant in žlahtna komedijantka v enem.

iz utemeljitve žirije