Čarovnica bi, če bi le lahko, vsakogar peljala na metli. Zato pa je njena najboljša prijateljica mačka vse kaj drugega kot dobra po srcu in si ne želi nikogar na metli. Foto: LGL/Urška Boljkovac
Čarovnica bi, če bi le lahko, vsakogar peljala na metli. Zato pa je njena najboljša prijateljica mačka vse kaj drugega kot dobra po srcu in si ne želi nikogar na metli. Foto: LGL/Urška Boljkovac
Bi se gnetli na tej metli?
Knjiga in DVD Bi se gnetli na tej metli? sta izšla pri Mladinski založbi leta 2012. Foto: Emka
Lutkovna predstava Bi se gnetli na tej metli?

Predstava, namenjena otrokom, starejšim od treh let, je nastala v režiji Jake Ivanca, za prevod in priredbo besedila je poskrbel Milan Dekleva. Bi se gnetli na tej metli? je zgodba o votlih strahovih in o pomenu prijateljstva ter sodelovanja, "ki je razgibano pospremljena z duhovitimi rimami, glasbo, songi in humornimi preobrati - pravi lutkovni spektakel v barviti likovni podobi", so zapisali v LGL-ju.

Nasledniki slavnega strašnega Zverjasca
Knjiga Bi se gnetli na tej metli? (ang. Room on the Broom) je še ena v vrsti uspešnic uspešnega tandema, ki ga tvorita škotska pisateljica Julia Donaldson in nemški ilustrator Axel Scheffler. Tudi v tokratni pustolovščini ne gre drugače kot za srečanje s svetom živali, le s to razliko, da mesto skorajda groznega Zverjasca zasedata prav nič zlobna čarovnica, zato pa toliko nevarnejši zmaj.

Altruistična čarovnica, egoistična mačka
Čarovnica bi, če bi le lahko, vsakogar peljala na metli. Zato pa je njena najboljša prijateljica mačka vse kaj drugega kot dobra po srcu in si ne želi nikogar na metli. In ker sta čarovnica in mačka ves čas skupaj, je čarovnica vseeno malce zlobna, mačka pa malce dobra, vse do takrat, ko mora mesto na metli deliti s tistimi, ki se jim sicer na daleč izogiba. Takrat postane slabe volje, saj ve, da novi potniki pomenijo samo težave, ki jih mora nazadnje reševati sama.

Zaradi izgubljenega pokrivala se morata spustiti na tla. Z vsakim izgubljenim predmetom se znajde pred vrsto preizkušenj, pri katerih ji pomagajo vedno novi prijatelji, ki predmete bolj kot ne najdejo po naključju, za nagrado pa dobijo vožnjo z metlo. Da pa vse ne gre tako preprosto, se pojavita še strašni zmaj in kosmati, lepljivi stvor, so zapisali v LGL-ju.

V predstavi igrajo Alenka Tetičkovič, Martina Maurič Lazar, Iztok Lužar, Maja Kunšič, Gašper Malnar in Lovro Finžgar. Avtor glasbe je Davor Herceg, dramaturg Andrej Jaklič, avtor likovne podobe Natan Esku. Kot scenografi se podpisujejo Jaka Ivanc, Barbara Stupica, Žiga Lebar in Zoran Srdić ter tudi kot kostumografinja Barbara Stupica.

Premiera lutkovne predstave Bi se gnetli na tej metli? bo drevi ob 18.30 na Velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Lutkovna predstava Bi se gnetli na tej metli?