Patti Smith in Sam Shepard sta v hotelu Chelsea izpisala zgodbo dveh mladih umetnikov, ki ju žene nenasitna lakota po ustvarjanju. V karakterja sta vpisala veliko svojih sanj, bizarnih fantazij in divjih življenj. Dramska enodejanka je bila v New Yorku premierno uprizorjena aprila 1971, v predstavi sta igrala avtorja sama, a je Shepard tretji večer izginil. Foto: Spletna stran Sama Sheparda
Patti Smith in Sam Shepard sta v hotelu Chelsea izpisala zgodbo dveh mladih umetnikov, ki ju žene nenasitna lakota po ustvarjanju. V karakterja sta vpisala veliko svojih sanj, bizarnih fantazij in divjih življenj. Dramska enodejanka je bila v New Yorku premierno uprizorjena aprila 1971, v predstavi sta igrala avtorja sama, a je Shepard tretji večer izginil. Foto: Spletna stran Sama Sheparda
false
Patti Smith se je v New York preselila v poznih 60. preteklega stoletja in z neverjetno predanostjo umetnosti gradila duh hotela Chelsea. Svoje življenje je opisala v knjigi Pač mulca, za letos napoveduje izdajo biografskega nadaljevanja The M Train. Skupina Young Artists at the Chelsea se, navdihnjena z zgodovino znamenitega hotela, poklanja vsem osebnostnim, ki so tam živele in ustvarjale, in vanj z razmislekom o prihodnosti vnaša novo energijo. Foto: EPA

V hotelu Chelsea so mladi newyorški umetniki priredili desetdnevni festival Cowboy Mouth, posvečen tej legendarni stavbi in njegovim ustvarjalcem, ki že z imenom v ospredje postavlja igro Patti Smith in Sama Sheparda.
Uprizoritev njune kratke surrealistične igre Cowboy Mouth je potekala v pritličju tega znamenitega hotela, le streljaj stran od sobe, kjer sta ljubimca igro napisala v dveh nočeh tako, da sta si podajala pisalni stroj in pisala vsak svoje replike - stavke, ki so sloneli na njunih realnih značajih in divji zgodbi življenja v Chelseaju.
Velika sanjača brez možnosti odrešenja
Pisala sta o "dveh velikih sanjačih, ki sta prišla skupaj, a jima je bil usojen žalosten konec. To je bila resnična zgodba Sama in mene. Vedela sva, da ne moreva ostati skupaj. On se je nameraval vrniti k ženi in otrokom, sama sem nadaljevala svojo lastno pot," je o igri zapisala Patti Smith.
V igri prevzameta imena Cavale in Slim, ona je opisana kot vrana v razcapanih črnih oblačilih, on kot kojot v rdečem, oba pa sta popolnoma zdelana, čepeč v razmetani in razpadajoči sobi s posteljo na sredi in kupom stvari na tleh okoli nje. Njej je rokenrol religija, njene sanje, da najde moškega, ki ga lahko spremeni v odrešitelja rokenrola, Jezusa s kavbojskimi usti, on je nekoč sanjal prav o slavi v rokenrolu, a pozneje idejo opustil. Zgodba pripoveduje, da Cavale s puško ugrabi poročenega Slima in hoče iz njega narediti zvezdo rokenrola, a se potem zaljubita. V hotelski sobi preigravata svoje vedno bolj bizarne fantazije, sta nesposobna soočanja z realnostjo, na vrhuncu se pojavi še Lobsterman, po eni strani imaginarni lik, halucinacija pod vplivom drog, po drugi ponižni dostavljavec hrane iz restavracije.
Dramska enodejanka je bila prvič uprizorjena v Edinburgu na začetku aprila 1971, še istega meseca pa v American Place Theatru v New Yorku kot gledališki dvojček ob uprizoritvi Shepardove drame Back Bog Beast Biat. Avtorja sta za uprizoritev tudi sama prispevala glasbo in v njej igrala, a tretji večer je Shepard izginil in predstava se je tako umaknila s programa.
Mladi umetniki z novo energijo v ikoničnem hotelu
V hotelu je uprizoritev le del desetdnevnega dogajanja Cowboy Mouth: Young Artists at the Chelsea. Mladi umetniki v Chelseaju, skupina umetnikov z različnih disciplin (gledališče, glasba, ples, vizualna umetnost, performans), ki so se formirali v želji po umetniški skupnosti, kakršne se po študijskih letih pogosto razpustijo, s tem dogajanjem obujajo bogato tradicijo umetniškega delovanja in sodelovanja v hotelu in svojo umetnost posvečajo delu in duhu tistih, ki so tu živeli in ustvarjali, a obenem želijo v uveljavljene zgodbe hotela Chelsea vnesti novo energijo in se obračati v prihodnost.
Kot pravijo, bo letošnji festival prvi v nizu novih umetniških raziskovanj, ki jih navdihuje ta sloviti hotel in bodo tam tudi predstavljena. Patti Smith in Samu Shepardu je posvečen zato, ker so skupino prav ob ustanovitvi navdihnili spomini glasbenici Pač mulca (Just Kids), njeno pisanje o življenju v Chelseaju, prijateljih in ljubimcih, predvsem o razmerju s fotografom Roberta Mapplethorpa. Mimogrede, Patti Smith je že napovedala novo knjigo spominov The M Train, ki naj bi izšla oktobra letos.
Sicer pa desetdnevni festival vse do 20. junija ponuja tridelni večer. Igro Cowboy Mouth dopolnjujeta še vizualni performans The Traveling Bag multidisciplinarne umetnice Rachel Libeskind in niz glasbenih nastopov. V hotelu pa bodo razstavljene tudi fotografije Normana Seeffa, še enega prebivalca Chelseaja, predanega umetnosti in boemskemu življenju. Seeff je v New York prišel leta 1965 in se spoprijateljil z umetniki iz Soha ter fotografiral Patti Smith in Roberta Mapplethorpa, Raya Charlesa, Steva Jobsa, Joni Mitchell, Debbie Harry ter številne druge kultne osebnosti.