Kateri od igralcev postane pravi Slovenec? In kaj to sploh pomeni? Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Kateri od igralcev postane pravi Slovenec? In kaj to sploh pomeni? Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
SNG Drama Ljubljana in Zavod Maska: Slovenec Slovenca gor postavi
Avtor koncepta in režiser predstave je Mare Bulc. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

V SNG-ju Drama Ljubljana so namreč v koprodukciji z Zavodom Maska na oder postavili produkcijo Slovenec Slovenca gor postavi, ki se ukvarja z vprašanjem, kako misliti na nacionalno identiteto. Kot je povedal režiser Mare Bulc, čigar predstavo je bilo mogoče že videti, je ustvarjalce zanimal Slovenec, proizveden, ne pa rojen. V predstavi, za katero je koncept podal Bulc, nastopajo Miha Brajnik, Alja Kapun, Maša Kagao Knez, Rok Matke in Katarina Stegnar, avtor glasbe pa je Bratko Bibič.

O poljubnosti identitete posameznika
Predstava Slovenec Slovenca gor postavi je nastajala dvotirno, na delavnici in na vajah. Ključne teme so se definirale na začetni delavnici, na kateri so bile obdelane ključne teme za mišljenje o nacionalnosti. Zaledje predstave je namreč sodoben položaj, za katero je, kot je povedala tudi dramaturginja Bojana Kunst, značilno razbitje skupnostnih in kolektivnih utopij. Skupnost ni več nekaj avtoritativnega, nima absolutne moči, si ne oziroma si ne more lastiti posameznika. Identiteta tega je poljubna in se oblikuje izbirno in v diskurzu z drugimi subjekti, ki boj ali manj naključno vstopajo v posameznikovo življenjsko okolje. Identiteta je torej danes nekaj, kar je treba oblikovati. Zato tudi novost na repertoarju ljubljanske Drame tematizira proces oblikovanja Slovenca.

Himnična struktura predstave
Režiser Mare Bulc, s kateri sta predstavo sooblikovala tudi kostumografinja Mateja Benedetti in scenograf Damir Leventič, je o predstavi še dejal, da ima ta himnično strukturo. Ravnatelj in umetniški vodja Drame Janez Pipan pa je dodal, da Drama zaradi omejenih materialnih kapacitet ni pogost gostitelj projektov drugih ustanov, da pa je tokratno ponudbo sprejela, ker sta zavod Maska in režiser Mare Bulc kot celovit gledališki avtor zagotovilo za kakovost.