Festival Borštnikovo srečanje bo naslednje leto dopolnil okroglih petdeset let. Foto: Matej Kristovič
Festival Borštnikovo srečanje bo naslednje leto dopolnil okroglih petdeset let. Foto: Matej Kristovič
Vlado Novak
Igralec Vlado Novak je do zdaj prejel številna stanovska priznanja, poleg nagrade Prešernovega sklada in Glazerjeve listine za življenjsko delo tudi več Borštnikovih nagrad. Letos pa si bo nadel še najvišje igralsko priznanje pri nas, Borštnikov prstan. Foto: BoBo

Razmere kličejo po tehtnem premisleku razmerij, odnosov, sodelovanj, komunikacije med gledališkimi institucijami, umetniki in t. i. neinstitucionalnim sektorjem ter seveda tudi po premisleku, prevetritvi, spremembah produkcijskih načinov znotraj celotnega sektorja.

Selektorica Amelia Kraigher
Jernej Lorenci
Jernej Lorenci, ki je prejel že več Borštnikovih priznanj, se bo letos predstavil s Svatbo Rudija Šelige, predstavo Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič in Shakespearovim Othellom. Foto: BoBo

Festival bodo drevi splavili s predstavo Murmel Murmel berlinskega Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz. Gre za nenavadno uprizoritev drame Dieterja Rotha iz leta 1974, v kateri je na 176 straneh napisana le v neskončnost ponavljajoča se beseda Murmel, v režiji Herberta Fritscha. Za je zbral 11 igralcev, ki ves čas ponavljajo to besedo.

Po besedah umetniške direktorice Festivala Borštnikovo srečanje Alje Predan je bilo v letošnji gledališki sezoni največje število premier v zadnjih petih letih. "Tudi ta podatek govori o nerazumski želji po storilnosti, ki je velikokrat verjetno lahko tudi na račun kakovosti ali drznosti predstav." Letos je tudi manj družbenokritičnih predstav in temu ustrezno je geslo letošnjega festivala Igrajmo se!, kar nakazuje, da je sezona "bolj igriva".

Tokrat poudarek na Španiji
Po besedah Predanove vedno pomembnejši evropski festival, ki ima od samega začetka stalno domovanje v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, tudi letos prinaša smetano domače gledališke produkcije in izbor gostovanj iz tujine, pri čemer je tokrat poudarek na Španiji.

"Končno bo k nam prišel tudi sloviti madžarski režiser Bela Pinter, pa legenda sodobnega flamenka Israel Galvan," je o mednarodnem programu letošnjega Borštnikovega srečanja povedala Predanova.

Javnosti bodo predstavili dela petih sodobnih dramatikov iz Španije in dve zelo različni gledališki zamisli: Spektakel Zlata doba, s katerim se koreograf Galvan spominja zlatega obdobja umetnosti flamenka v 19. stoletju, in avantgardno delo Brickman Brando Bubble Boom gledališča Agrupacion Senor Serrano, ki se nenehno samoprenavlja in združuje več gledaliških umetnosti.

V tekmovalnem programu enajst uprizoritev osmih režiserjev
Za nagrade festivala Borštnikovo srečanje se bo letos potegovalo 11 uprizoritev osmih režiserjev. Kot najboljše jih je iz pretekle gledališke sezone izbrala selektorica Amelia Kraigher, ki letos začenja dveletni mandat. V spremljevalnem programu bo na ogled še sedem izbranih predstav.

Kot razveseljivo spremembo je poudarila dejstvo, da so med režiserji predstav v tekmovalnem programu kar tri ženske. Prav tako je veliko predstav nastalo po slovenskih dramskih besedilih. Medtem ko je njen predhodnik Primož Jesenko pogrešal več prodornih mladih režiserjev, je Kraigherjeva kot veliko odkritje letošnje gledališke sezone izpostavila mlade režiserje Igorja Pisona, Kajo Tokuhisa in Natalijo Manojlović.

V tekmovalni program je uvrstila Pisonovega Angela pozabe po romanu Maja Haderlap v produkciji SNG Drama Ljubljana, Kaja Tokuhisa se predstavlja z Vzgojo stoika Fernanda Pessoe v produkciji Anton Podbevšek Teatra, Natalija Manojlović pa z Zakulisjem prvakov Daria Varge v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča.

Ivica Buljan bo letos na festivalu zastopan z Zapiranjem ljubezni Pascala Ramberta v produkciji Mini teatra Ljubljana in Mestnega gledališča Ptuj, Mateja Koležnik pa s predstavama Prijatelji Koba Abeja v produkciji SNG Drama Ljubljana in Moderne nô drame Yukia Mishime v produkciji Slovenskega stalnega gledališča Trst.

Jernej Lorenci, ki je prejel že več Borštnikovih priznanj, se bo letos predstavil s Svatbo Rudija Šelige v produkciji SNG Drama Ljubljana, predstavo Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj ter Shakespearovim Othellom v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega.

Spremljevalni program: dve razstavi, dva simpozija, delavnica in okrogla miza
Še pred uradnim začetkom festivala bodo nocoj v preddverju Stare dvorane SNG Maribor odprli razstavo plakatov s preteklih Borštnikovih srečanj. Kot izpostavljajo organizatorji, je gledališki plakat kulturni plakat par excellence in v tej zvrsti je slovensko grafično oblikovanje doseglo svoj ustvarjalni vrh že v 70. in ga držalo vse tja do 90. let 20. stoletja. V Muzeju narodne osvoboditve Maribor pa bo na ogled virtualna razstava o Borštnikovem srečanju v letu 2011 in 2013.

V okviru festivala organizirajo še znanstveni simpozij o dramatiki Vitomila Zupana, mednarodni simpozij o gledališču upora, delavnica dramskega pisanja in okrogla miza o dramski figuri nemega lika.

Razmere kličejo po tehtnem premisleku razmerij, odnosov, sodelovanj, komunikacije med gledališkimi institucijami, umetniki in t. i. neinstitucionalnim sektorjem ter seveda tudi po premisleku, prevetritvi, spremembah produkcijskih načinov znotraj celotnega sektorja.

Selektorica Amelia Kraigher
Gledališniki zbrani na Borštnikovem srečanju
49. festival Borštnikovo srečanje
Gledališniki zbrani na Borštnikovem srečanju
49. festival Borštnikovo srečanje