Festival bo 18. septembra v ljubljanski Drami odprla predstava gruzijskega gledališča Vaso Abashidze Music and Drama State Theatre Slika Doriana Graya. Foto: Ex Ponto
Festival bo 18. septembra v ljubljanski Drami odprla predstava gruzijskega gledališča Vaso Abashidze Music and Drama State Theatre Slika Doriana Graya. Foto: Ex Ponto
Kamion
V času festivala se bo v Ljubljano pripeljala belgijska predstava Kamion. Premična uprizoritev, s katero belgijski umetnik Michael De Cock potuje od Carigrada do Londona, pripoveduje o sirijski deklici, ki lahko na pot vzame le dve torbi in svojo najljubšo igračo. Foto: Arhiv Michael De Cock
Ex-Ponto
Festival Ex Ponto bo med 18. in 26. septembrom pod sloganom Samo moj svet ponudil svet predstav, filma in letos tudi glasbe. Foto: Ex Ponto

Na festivalu, ki bo potekal med 18. in 26. septembrom, bo mogoče videti pet slovenskih premier, med temi Hura, Nosferatu!, ki je nastala po besedilu Andreja E. Skubica. Zgodba, ki jo je na oder postavila Simona Semenič, pripoveduje o šestletni deklici z Dravetovim sindromom, redko boleznijo s hudimi epileptičnimi napadi, ki zaradi svoje pogostosti privedejo do zaostanka v razvoju. Skubic je pri pisanju izhajal iz lastnega spopadanja z boleznijo, saj ima omenjen sindrom njegova hčerka, in zgodbe britanskega dečka, ki je zaradi bolezni umrl. "Zgodba govori o občutku krivde; ko ne moreš več spremeniti stvari, ki si jih naredil, ker je nekdo že pokojen. In kar je doslej najbolj pritegnilo bralce - o načinu delovanja družine, ki živi v takšnem stresnem okolju," je dejal.

Zgodba nikakor ni morbidna, poudarja Simona Semenič. Režiserki sta izziv predstavljali dve stvari - v svoji lastni zgodbi ima namreč epilepsijo, ljudje pa so govorili tudi, da je besedilo neuprizorljivo. Krstna uprizoritev predstave se bo zgodila že to soboto na festivalu Nove evropske teatrske akcije NETA v Bukarešti.


Podrobnejši program festivala najdete tukaj.

Slovenske premiere bodo doživele še predstave Ciril in Metod, kdo sta? v režiji starega znanca Ex Ponta Martina Kočovskega, Praznina koreografa Michala Zahore, Manipulacije režiserja Bojana Jablanovca in Dokler se drživa za roke v koreografiji Tereze Ondrove.
Festivalske gledališke in filmske svetove, med katere se bo premešala tudi glasba, bo odprla predstava gruzijskega gledališča Vaso Abashidze Music and Drama State Theatre pod režisersko taktirko Nini Chakvetadze Slika Doriana Graya.
S sirijsko deklico na pot
K razmisleku ob aktualni begunski problematiki bo spodbujala belgijska koprodukcija Kamion, v kateri svojo zgodbo predstavlja sirijska deklica, ki lahko na pot vzame le dve torbi in svojo najljubšo igračo. Z gledalci jo bo delila v tovornjaku, spremenjenem v intimno gledališče. Predstava, v kateri želi belgijski umetnik Michael De Cock, želi prikazati, kako migracije doživljajo najmlajši, se v Ljubljani ustavlja na svoji dolgi poti od Carigrada do Londona.
Filmski program prinaša pet dokumentarcev, med drugim Ples z Marijo režiserja Ivana Gergoleta, Veruda - film o Bojanu Igorja Bezinovića in V mraku v režiji Gorana Stankovića. Del programa je namenjen tudi glasbi - na oder Cvetličarne bo v sklopu festivala s svojo zasedbo Rundek Cargo Trio stopil nekdanji frontman zasedbe Haustor Darko Rundek.
Samo moj svet organizatorji opisujejo kot svet, v katerem je prostora tako za čustvovanja, smeh, čudenje, zgroženost kot soočenja, v katerem ne bo manjkalo umetniškega žara, družbenokritičnega naboja in estetskih užitkarjenj.