Oder
(9)
Faust
Ljubljanska Drama se je s Faustom, ki jo je na oder postavil Tomaž Pandur, na 16. mednarodnem festivalu uprizoritvenih umetnosti v Seulu predstavljala v letu, ko je bila osrednja tema Filozofija na odru. Foto: Aljoša Rebolj
Faust
Julija 2017 se bodo ljubljanski gledališčniki s Faustom predstavljali v Pekingu. Foto: Aljoša Rebolj
Faust
SNG Drama Ljubljana je tretjič gostovala na mednarodnem festivalu uprizoritvenih umetnosti v Seulu. Na enem najuglednejših tovrstnih festivalov v Aziji je uprizorila Fausta, koprodukcijo s Festivalom Ljubljana v režiji Tomaža Pandurja. Foto: Aljoša Rebolj
VIDEO
Pandurjev Faust je gostov...

Dodaj v

Faust v Seulu: "To ni delo navadnega človeka, temveč nekoga, ki ni bil s tega sveta"

Gostovanje na enem najuglednejših tovrstnih festivalov v Aziji
31. oktober 2016 ob 10:39
Seul - MMC RTV SLO

Letošnji mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti v Seulu (SPAF) se je zaključil s Faustom Tomaža Pandurja. Z dvema razprodanima predstavama. Bravo, bravo in nekajminutni aplavz je odzvanjalo po dvorani, ki sprejme okoli 600 gledalcev. In tako prvi, sobotni, kot zaključni, nedeljski večer je marsikdo po aplavzu še kar sedel na svojem stolu. Na njihove obraze se je zarisala bolečina, spoznanje, spokoj.

"Kako je mogoče ustvariti kaj takega? To ni delo navadnega človeka, temveč nekoga, ki ni bil s tega sveta," se je vidno ganjena čudila direktorica festivala Rhev Invha. Maestro, kot ga je poimenovala, je korejskemu občinstvu s Faustom zastavil eksistencialno vprašanje; ne, kdo sem, kaj sem! "Verjamem, da je nocoj z nami, da nas gleda od zgoraj."


Poljski režiser Krystian Lupa, kanadski koreograf Benoit Lachambre in belgijski kolega Wim Vandekeybus – sami veliki snovalci umetnosti Zahoda, a največji na letošnjem Spafu je bil Slovenec, Tomaž Pandur. To so organizatorji nenehno poudarjali – in s podobo Fausta na vseh festivalskih publikacijah nagovarjali po vsem mestu.

"Kakšna sreča bi bilo nocoj srečati Tomaža," je še izpostavila direktorica. Pred dobrim desetletjem se je srečanje tudi uresničilo – Pandur je gostoval s hamburškim gledališčem Thalia, obudil je Dantejevo Božansko komedijo. Tako takrat kot sinoči si je njegovo stvaritev ogledal Yuncheol Kim, umetniški direktor Narodnega gledališča Južne Koreje, kar pomeni, da je vodja petih teatrov: "Ko sem videl njegovo režijo Božanske komedije, je bilo to zame nekaj zelo zanimivega, edinstvenega, močnega. In nocoj sem občutil enako; Pandurjevo gledališče je fizično in filozofsko, je metagledališče."

Tudi ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor ni mogel skriti ganjenosti na zaključni ceremoniji: "Res je neverjeten občutek, da gledaš Fausta kot podobo celega festivala, da so Južni Korejci dojeli sporočilo, da so dojeli veličino predstave. Zdaj sem se pogovarjal z veliko ljudmi, ki so bili navdušeni, skratka, več si ne moreš želeti. Ko delaš predstavo v nekem majhnem okolju in jo nato sprejemajo z enako velikim interesom in odprtim srcem tudi drugje – to pomeni, da gre za pravo stvar!"

Filozofija na odru
Filozofija na odru je bila festivalska osrednja tema, tako gledaliških kot domačih plesnih uprizoritev; zadnje tekmujejo med seboj, tuje pa odstirajo pogled na Zahod, kajti SPAF ima en sam moto – vzhodnemu gledalcu približati zahodno kulturo. A da je gledališče pravzaprav potovanje vase, je v zahvalnem govoru izpostavila Livija Pandur: "Ta dva dneva smo potovali zelo globoko in to skupaj z vami. Hvala vam za to."

Naslednja postaja: Peking, julij 2017.

Špela Kožar, TV Slovenija

Faust, Seul, Pandur
Faust, Seul, Pandur
Faust, Seul, Pandur
Prijavi napako
Komentarji
davitelj
# 01.11.2016 ob 01:53
Ta Faust je dolgovezen, nekonsistenten in nabuhel, copy-paste madridske predstave istega režiserja, medtem ko je bil prvi Pandurjev Faust v SNG Maribor res dobra in izvirna predstava.
Prudencija
# 31.10.2016 ob 17:59
Za miniaturni lutkovni oder je Fausta po leipziškem zapisu priredil slikar in fotograf Milan Klemenčič, lutkovna predstava je bila uprizorjena leta 1938; leta 1982 jo je obudilo Lutkovno gledališče Ljubljana.

https://www.youtube.com/watch?v=rIByd0Ci
f8o
veronikad
# 04.11.2016 ob 23:22
za moje pojme impresiven dark artwork, če bi bla še ta prava muska zraven, ampak jst sm precej čudn tip
raknac navi
# 04.11.2016 ob 19:10
Ja in? Ocitno ne razumes mojega namiga. To koliko je bil on star nima nobene veze s tvojo percepcijo.
davitelj
# 02.11.2016 ob 21:16
Ja se, Raknac. Tud Pandur je bil 25 let mlajši.
raknac navi
# 01.11.2016 ob 22:27
Davitelj upam da se zavedas, da si bil ti takrat 25 let mlajsi...
Violet33
# 01.11.2016 ob 21:13
RIP Tomaž Pandur :(
raknac navi
# 01.11.2016 ob 17:43
Vazno, da za Borstnika ni bil dovolj dober..
sod
# 31.10.2016 ob 16:44
Resnična umetnost - dobrodošla povsod, razen v Sloveniji.
Kazalo