Nastop folklorne skupine Sanyo Daiko Dan iz Hirošime na koncu lanskega Folkarta. Foto: BoBo
Nastop folklorne skupine Sanyo Daiko Dan iz Hirošime na koncu lanskega Folkarta. Foto: BoBo

Folkart so na pobudo študentske folklorne skupine AFS Študent v Mariboru začeli prirejati leta 1989. Po navedbah organizatorjev je največji slovenski folklorni festival in edini slovenski član svetovnega nevladnega festivalskega združenja CIOFF, ki Folkart uvršča med najbolje organizirane in vsebinsko ter scensko najkkakovostnejše folklorne festivale na svetu.

Ker na Festivalu Lentu letos ni plavajočega odra na Dravi, bodo slavnostni večeri folklornih koncertov organizirani v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, čez dan pa se bodo folklorne skupine predstavljale po več točkah v mestu.

Celotni program Folkarta si lahko pogledate tukaj.


Tudi v otroški izvedbi

V okviru Art kampa, ki je organiziran v Mestnem parku, se bodo folkloristom lahko pridružili tudi naključni obiskovalci ter se učili plesa in spoznavali njihove instrumente. Tam bo potekal tudi 17. otroški Folkart, na katerem se bodo predstavili mladi folkloristi iz Slovenije, Srbije, Bolgarije, Španije, ZDA, Mehike in Ukrajine.

Slavnostni koncert ob koncu festivala Folkart, ki bo na sporedu v soboto, pripravljajo na Trgu Leona Štuklja, kjer se bodo vse skupine še enkrat predstavile občinstvu. Opolnoči bo - tako kot je navada že od vsega začetka Folkarta - nočno nebo nad Mariborom razsvetlil ognjemet v čast folkloristom. Doslej je na Folkartu gostovalo že več kot 220 folklornih skupin iz 72 držav.