Poleg ozvočene miniaturke Saund! bodo uvodni dan festivala oder zasedli tudi Tomaž Lapajne Dekleva, Vid Sodnik in Andraž Gartner z odštekanano komedijo Instant šov ter premiera cankarjansko obarvane improvizacije v produkciji Impro lige, v kateri bodo
Poleg ozvočene miniaturke Saund! bodo uvodni dan festivala oder zasedli tudi Tomaž Lapajne Dekleva, Vid Sodnik in Andraž Gartner z odštekanano komedijo Instant šov ter premiera cankarjansko obarvane improvizacije v produkciji Impro lige, v kateri bodo "mater zatajili" improvizatorji Jaka Šubic, Jan Hrušovar, Juš Milčinski, Maja Dekleva Lapajne, Petra Ajdovec, Tim Kern in Vid Sodnik. Foto: Urška Boljkovac
Festival Goli oder
Festivalske improvizacijske predstave, ki bodo nastajale po predlogih občinstva, bodo pokrivale pester spekter različnih življenjskih tematik – od zgodovine, ljubezni, zvokov in urbanega življenja, pa vse do glasbe, literature in nazadnje smrti. Foto: Urška Boljkovac


Jubilejna izdaja festivala improvizacijskega gledališča, ki se je začela v ljubljanskem KUD-u Franceta Prešerna s predstavo Saund! v izvedbi Gorana Završnika in Juša Milčinskega, bo do 9. oktobra ponudila 16 predstav najboljših slovenskih in tujih improvizatorjev.
Na "otoku ork" se igrajo umetniki iz desetih dežel
"Najboljše zabave odlikujeta velika mera spontanosti in intenzivno povezovanje vseh povabljenih, ne glede na to, iz kako različnih svetov prihajajo. Srž umetniške improvizacije je prav živost, ustvarjanje tukaj in zdaj z vključevanjem vseh vpletenih, zato vsak mednarodni festival improvizacijskega gledališča v veliki meri izpolnjuje pogoje za dobro zabavo. A letos dajemo povezovanju na vseh ravneh še večji poudarek," so zapisali organizatorji letošnjega festivala Goli oder, ki bo bo razdeljen v dva dela.
Danes in jutri bo festival namenjen novim produkcijam slovenskih improgledališč Kulturno društvo Priden možic, Improliga, KUD Franceta Prešerna, Gverila teater in Šolska improliga – ŠILA, 4. oktobra pa se bo najboljšim domačim improvizatorjem pridružila mednarodna zasedba Orcas Island Project. V njej sodelujejo priznani improvizacijski umetniki in inovatorji iz kar desetih držav: ZDA, Belgija, Italija, Japonska, Avstralija, Avstrija, Nizozemska, Nemčija, Švedska ter Slovenija. Projekt Orcas Island Project si je zamislil ameriški "improguru" Randy Dixon, v okviru festivala pa bodo nastale nove improvizacijske produkcije, ki se igrajo predvsem s podobnostmi in razlikami različnih kultur.
Improvizacija z zvoki, šumi in glasbo
V današnji uvodni predstavi Saund! si Završnik in Milčinski iz Kulturnega društva Priden možic postavljata vprašanje, zakaj se nas filmi včasih bolj dotaknejo kot resnično življenje, ter skušata z zvoki, glasbo in šumi gledalcem še bolj približati dogajanje na odru. V ozvočeni improvizacijski miniaturki bo vsak zvok navdih za naslednji prizor, temelje predstave pa bodo seveda s svojimi predlogi in predmeti postavili gledalci.
V času festivala, ki bo potekal pod umetniškim vodstvom Milčinskega in Maje Dekleve Lapajne, bo izšel tudi slovenski prevod Dixonove knjige Prezenca, ki je eno temeljnih del na področju gledališke improvizacije in po 30 letih šele druga v slovenščino prevedena knjiga, ki obravnava ta žanr.