"Umreti, spati, spati: nemara sanjati: da, to je kleČ; to, kakšne sanje bi prišle nam v spanje, ko se otresemo teh zemskih spon,ustavlja nas." Foto: Reuters
Hamlet
Kenneth Branagh je sredi devetdesetih režiral tudi filmsko adaptacijo Hamleta in v njej nastopil. Njegova Ofelija je bila Kate Winslet. Foto: IMDb

"Kdo bi nosil breme in hropel znojen pod življenjem težkim, če ne bi groza pred nečim po smrti, pred krajino neodkrito, ki se potnik iz nje ne vrne, nam hromila volje, da rajši nosimo zla pričujoča, kot bi k neznanim se zatekali?" Angleški igralec škotskih korenin Tom Hiddleston bo nastopil v vlogi Hamleta v novi gledališki produkciji v režiji Kennetha Branagha.

Vloga prinaša "skorajda neskončno možnosti interpretacije", je optimističen zvezdnik. V predstavi bo v vlogi kraljice Gertrude nastopila igralka Lolita Chakrabarti.

Predstava bo nastala v koprodukciji Kraljeve akademije dramskih umetnosti in Branaghove gledališke skupine. Hiddleston (Večna ljubimca, Nočni receptor, Thor) se veseli študija za predstavo, ki bo v akademskem gledališču Jerwood Vanbrugh na sporedu od 1. do 23. septembra. Dodal je, da se je z Branaghom že večkrat pogovarjal o sodelovanju pri gledališki predstavi, zdaj pa sta ujela pravi trenutek.

Branagh bi moral že pred leti v Hamletu režirati Juda Lawa, a je takrat od projekta odstopil, češ da ima preveč dela s pripravami na snemanje Thora.

Dobiček od predstave bodo namenili za kampanjo kraljeve akademije, s katero nameravajo zbrati 20 milijonov britanskih funtov za obnovo ene od lokacij v njeni lasti, na kateri bi zgradili prvi študentski kampus.

Hiddleston je dodal, da uprizoritvena umetnost teži k združevanju ljudi: "Želim si, da bi s predstavo zbrana sredstva pomagala akademiji pri širjenju možnosti za izobraževanje igralcev, vodij produkcij in tehniškega gledališkega kadra iz različnih okolij v duhu odličnosti in profesionalizma."