Oskarjevec Philip Seymour Hoffman je v začetku meseca vzel usodni odmerek heroina. Foto: EPA
Oskarjevec Philip Seymour Hoffman je v začetku meseca vzel usodni odmerek heroina. Foto: EPA
Razvpiti National Enquirer je Davidu Katzu (na fotografiji s Hoffmanovega pogreba z dvema od štirih sinov) pripisal vlogo igralčevega ljubimca in dostavljavca mamil. Foto: EPA

Nagrado je predlagal in jo bo tudi financiral prijatelj pokojnega oskarjevca, scenarist, dramatik in režiser David Bar Katz, ki je omenjeni tabloid tožil zaradi lažnih navedb o resnični naravi njegovega prijateljstva s Hoffmanom. Članek, v katerem so zapisali, da sta se Hoffman, ki je umrl zaradi prevelikega odmerka mamil, in Katz, redno skupaj omamljala, bila pa naj bi tudi ljubimca, je bil objavljen le nekaj dni po Hoffmanovi smrti, pozneje pa so ga v uredništvu morali umakniti, Katz pa je na sodišču iztržil tudi visoko odškodnino, ki bo po pisanju BBC-ja še več let omogočala podeljevanje nagrade v enkratni višini 45.000 dolarjev.

Katz, oče štirih sinov, ki jih ima z ženo Julie Merberg, s katero sta poročena že več kot 15 let, je vse navedbe tabloida zanikal in dejal, da Hoffman v njegovi navzočnosti nikoli ni jemal mamil, sam pa za omenjeni medij ni nikoli spregovoril. National Enquirer je po umiku zgodbe razkril, da so informacije pridobili od nekega drugega Davida Katza, ki je prav tako trdil, da je dramatik. Poleg umika članka morajo objaviti še celostransko opravičilo v New York Timesu, tudi moški, ki se je izdajal za Katza, se bo moral zagovarjati na sodišču.

"Nagrada za neizprosne"
Pravi David Katz je želel, da bi iz negativnega vendarle nastalo nekaj pozitivnega, zato se je odločil ustanoviti Ameriško fundacijo za dramatike. Menda sta se s Hoffmanom, ki je bil tudi priznan gledališki igralec, pogosto pogovarjala o tem, "kakšna tragedija je, da dramatiki ne morejo preživeti zgolj s pisanjem iger", in o tem, "kako lepo bi bilo, če bi si lahko plačal najemnino in si kdaj privoščili še zrezek".

Nagrado, ki jo bodo podelili vsako leto, so poimenovali Relentless Award (nagrada za neizprosne), kot poklon Hoffmanovim prizadevanjem za umetniško verodostojnost in integriteto. O dobitnikih bo odločal svet, sestavljen iz štirih dramatikov - eden od njih bo seveda Katz -, nagrajence bodo izbrali izmed tistih umetnikov, katerih delo še ni doživelo odrskega krsta, piše BBC.

Philip Seymour Hoffman, dobitnik oskarja za naslovno vlogo v biografskem filmu Capote, je umrl 2. februarja, star je 46 let. Njegovo zadnje sporočilo na mobilniku je bilo namenjeno prav Davidu Katzu, ki ga je nato mrtvega našel v njegovem newyorškem stanovanju.