Festival se bo začel z baletno predstavo Tango v izvedbi baletnikov Opere in baleta  SNG Maribor. Foto: Damir Jusupov / Balet SNG Maribor
Festival se bo začel z baletno predstavo Tango v izvedbi baletnikov Opere in baleta SNG Maribor. Foto: Damir Jusupov / Balet SNG Maribor
Ljubljana, Kongresni trg
Osrednje prizorišče letošnjega festivala bo na Kongresnem trgu. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Akademska folklorna skupina Franceta Marolta bo nastopila 9. junija. Foto: Akademska folklorna skupina Franceta Marolta

Osrednje prizorišče letošnjega, že petega festivala, bo na Kongresnem trgu, kjer je že vse pripravljeno za drevišnjo uverturo, v kateri bodo nastopili baletniki Opere in baleta SNG Maribor. Predstava je na sporedu že od aprila 1998 in je zaradi izjemnega uspeha in zanimanja občinstva uvrščena na stalni repertoar mariborskega narodnega gledališča, so zapisali na spletni strani festivala. Balet Tango je žel nagrade na več tekmovanjih in kvalifikacijah: ponaša se lahko z naslovom za najboljšo svetovno koreografijo v letih 1993-1998.



Poleg mariborskih baletnikov se bo na festivalu predstavila tudi SNG Opera in balet Ljubljana, in sicer z otroško baletno predstavo Picko in Packo 11. junija ter s koncertom opernih arij ob 200. obletnici Giuseppa Verdija, ki bo 19. junija.

Nedeljski večer, 9. junija, bo posvečen folklori, za kar bo poskrbela Akademska folklorna skupina France Marolt, petkov, 14. junija, pa klasični glasbi v znamenju velikanov Wagnerja in Verdija. Pod taktirko Lorisa Voltolinija bosta nastopila Orkester Slovenske filharmonije in Slovenski komorni zbor.

Za ljubitelje plesa bo 10. junija s plesno predstavo Gala Dance Show poskrbela še plesna šola Kazina, 16. junija pa bosta v predstavi Korak v dvoje nastopila Gregor Luštek in Rosana Hribar.

Poskrbljeno bo tudi za smeh
Za smeh bosta 11. junija poskrbela Vid Valič in Denis Avdić v predstavi Udar po moško!. Ljubitelji komedije bodo na svoj račun prišli še 15. junija, ko bodo igralci ljubljanske Drame uprizorili predstavo Vinka Möderndorferja Nežka se moži v režiji Jake Andreja Vojevca.

Letos se bodo na festivalu 12. junija prvič predstavili študentje s treh umetniških akademij in sicer s tradicionalnim projektom Triada, na njem pa se bo ustavila tudi Parada ponosa.

Poskrbljeno bo tudi za ljubitelje glasbe. V soboto, 8. junija, se bodo na koncertu predstavili zmagovalci natečaja Rock Otočca, v četrtek, 13. junija, pa bo Muzej tranzitornih umetnosti MoTa priredil koncert elektronske glasbe Sonica series pomladna edicija. Papirniški pihalni orkester Vevče bo 18. junija izvedel koncert filmske glasbe Skyfall.

Ob festivalu bodo potekale tudi dopoldanske predstave, ki so so nastale v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, Pionirskega doma, Lutkovnega gledališča FRU-FRU in plesnih šol Kazina ter Minimundo. Popoldneve na Kongresnem trgu bodo popestrile glasbene skupine Atacayta s Kanarskih otokov, Groove appartment, Lynch, Dixie Šok band in Stari mački.

Vse informacije o programu in odpovedih prireditev zaradi morebitnega slabega vremena bodo objavljali na spletni strani zavoda Turizem Ljubljana.

Projekt bo stal 130.000 evrov
Projekt bo organizatorje stal 130.000 evrov, od tega bo 90.000 evrov prispevala Mestna občina Ljubljana, 40.000 pa zavod Turizem Ljubljana. Pri organizaciji festivala jim pomaga tudi Festival Ljubljana.