Was ist Maribor? je gledališki projekt, ki po navedbah organizatorjev prvič pri nas konceptualno premika odrsko umetnost med delavce in zabrisuje mejo med popolnoma zaničevanim manualnim delom in visoko umetnostjo. Foto: Zavod Maribor 2012
Was ist Maribor? je gledališki projekt, ki po navedbah organizatorjev prvič pri nas konceptualno premika odrsko umetnost med delavce in zabrisuje mejo med popolnoma zaničevanim manualnim delom in visoko umetnostjo. Foto: Zavod Maribor 2012
Was ist Maribor ali Kaj je Maribor

Z dokumentarno proslavo Was ist Maribor? se bodo v poslovni coni Tezno najsvetlejših točk Tovarne avtomobilov Maribor spomnili avtorji Aljoša Ternovšek, Sebastijan Horvat, Matjaž Latin in Andreja Kopač. "Identiteta Maribora po drugi svetovni vojni je zgodba o uspehu in padcu enega največjih in najuspešnejših podjetij nekdanje Jugoslavije in prvo breme nove države Slovenije, ki ga ni ne zmogla ne prenesla, temveč žrtvovala," pojasnjuje igralec Aljoša Ternovšek. S propadom Tama, pravi, je tudi Maribor izgubil svojo identiteto delavskega mesta, nove pa do danes še ni našel.
Družbeno angažirana predstava, v kateri kot povezovalca nastopata Ida Baš in Dušan Tomažič, bo obsegala pogovore z nekdanjimi delavci, ki jim je Tam pomenil več kot tovarno, predvajali bodo arhivske posnetke, nastopila bosta moški pevski zbor Slava Klavora in pihalni orkester Svoboda.
Prvi del predstave so si zamislili kot delavsko proslavo, posvečeno zlatemu obdobju Tama od njegovih začetkov do konca 80. let, ko so nastopile prve težave, s tem pa tudi stavke. Vrnili se bodo v julij leta 1941, ko so vojni ujetniki skupaj s prebivalci Maribora postavili zasnovo za tovarno za potrebe nemške vojne industrije. Po vojni se je tovarna preimenovala v Tam Tezno, leta 1961 pa v Tovarno avtomobilov in motorjev Maribor.

Spominu na zlato dobo bo sledil drug del proslave, namenjen razmišljanju o razlogih za propad tovarne v 90. letih in o tem, ali je bil stečaj giganta, ki še danes ni zaključen, resnično potreben. Kmalu po osamosvojitvi Slovenije se je Tam preoblikoval v holding, ki je postal lastnik hčerinskih družb na območju Tezna, štiri leta pozneje, 2. junija 1996 pa je sledil stečaj.

Tam – država v državi
Aljoša Ternovšek pravi, da je šlo za spopad med socialistično in neoliberalno ideologijo, spopad za politično prevlado med takratno Združeno listo in LDS v severovzhodni Sloveniji. "Tam je bil država v državi. Imel je vse in je bil praktično samozadosten. Imel je svojo varnostno službo, teritorialno obrambo, skladišče orožja, menze, stanovanja in počitniške hiše. Ta ostanek socialističnega giganta je bilo za plenjenje premoženja potrebno razbiti, kar se je z ustanovitvijo holdinga tudi zgodilo," še meni eden od soavtorjev predstave, ki ga danes ob 20.30 pripravlja Mariborski KUD Borza.

Was ist Maribor ali Kaj je Maribor