39-letni Cumberbatch je na čelu najhitreje prodajane gledališke predstave v zgodovini Londona; vsega skupaj ga čaka okrog 80 ponovitev. Foto: EPA
39-letni Cumberbatch je na čelu najhitreje prodajane gledališke predstave v zgodovini Londona; vsega skupaj ga čaka okrog 80 ponovitev. Foto: EPA
Hamlet
Predprodaja je podrla rekorde, a so vendar za vsako ponovitev za sprotno prodajo zadržali 100 najcenejših vstopnic po 10 funtov. Foto: The Barbican

No, strah je bil vseeno prenagljen: občinstvo v londonskem gledališču Barbican se je že na prvih predoglednih predstavah "vedlo brezhibno", poročajo prvi britanski recenzenti - to je pa približno tudi vse, o čemer se strinjajo.

O tem, kako se je v kompleksni vlogi odrezal igralec z dvema oskarjevskima nominacijama, so mnenja zelo različna: medtem ko je Daily Mail predstavi prilepil vseh pet zvezdic, ji je veliko prestižnejši The Times naklonil le dve in jo ozmerjal kot "Hamleta za otroke, ki so zrasli ob Moulin Rougeu". Videti ali ne videti, je torej vprašanje, na katerega Britanci nimajo enoznačnega odgovora.

Pompozen ali navdihujoč?
The Telegraph v svoji recenziji razkrije, da se slavni monolog "biti ali ne biti" zgodi že na samem začetku. Cumberbatch v svoji vlogi "preseneti in dominira", piše, režiserka Lyndsey Turner pa je poustvarila "razkošnega, epskega Hamleta". Kritičarka The Timesa pa je bila veliko manj navdušena: predstavo odpiše kot "produkcijo, narejeno zgolj in samo za Cumber-fene". Pohvali sicer protagonistovo energijo, a se ji zdi, da mu manjka subtilnosti. Začetek predstave se ji zdi grozen: "gola gledališka samovšečnost".

Elementi komedije
Pri The Daily Mail so bili nad Hamletom navdušeni, češ da je bil igralec "naelektren" v vlogi, ki se je raztezala od "prebliskov iskreno duhovite komedije pa do srce parajoče tragedije". Pet zvezdic, pravijo.

Cumberbatchev največji adut je v tem, da zna "poiskati smeh na nepričakovanih mestih," piše Radio Times, ki predstavo oceni kot "najbolj duhovito različico tragedije, kar jih boste kdaj videli."

Prvi gledalci, ki so se po predstavi oglasili na Twitterju, so bili nad predstavo večinoma navdušeni. Kritike so letele predvsem na račun tega, da koreografija še ni povsem izpiljena, Cumberbatchu pa očitajo da "pretirava" v želji, da bi pariral velikim možem, ki so Hamleta igrali pred njim.