Čeprav gledalec
Čeprav gledalec "spačke" pomiluje in z njimi sočustvuje, obenem lutki Herkula in Kleopatre razumemo kot pokvarjena kradljivca, ki torej nista tako etično čisti, da bi si zaslužila našo enoumno naklonjenost. Foto: Boštjan Lah/LG Maribor
Spake
Edina zares čista je krhka Frida, tudi resnična tragična junakinja zgodbe, ki je kljub iskreni ljubezni zavržena, njeno poštenje pa ni poplačano. Foto: Boštjan Lah/LG Maribor
Spake
Predstava Spake je namenjena starejšim od 18 let. Foto: Boštjan Lah/LG Maribor

Istoimenska predstava s preprosto zgodbo o pritlikavcu Hansu, ki se v cirkusu zaljubi v lepo akrobatko Kleopatro, odpira vprašanje, kje leži resnična lepota človeka oziroma kdo je spaka - tisti z deformiranim telesom ali deformirano dušo. Gre za preprost, vendar zelo močan poudarek, pojasnjuje režiser. "Za dosego svojih ciljev, kakršni koli že so, se ne hodi čez trupla, kajti nekega dne sam postaneš truplo."
Protagonisti, ki vzbujajo sočustvovanje in pomilovanje
Čeprav je sam predvsem filmski režiser in je predstava njegovo prvo delo v lutkovnem gledališču, se je poskušal oddaljiti od filmske predloge, da ta v lutkovni predstavi ne bi prevladala. V filmu z izvirnim naslovom Freaks, ki ga je Browning posnel leta 1932, so zaigrali naturščiki, ljudje z različnimi telesnimi hibami, ki nastopajo v cirkuških in sejemskih predstavah. Po besedah direktorice LGM-ja Mojce Redjko mu to daje posebno čustveno razsežnost in gledalcu narekuje optiko prikritega gnusa, zgroženosti, pomilovanja in sočutja.
V predstavi jih nadomestijo otroškim igračam podobne lutke, ki (v izvirniku) pri večini ljudi vzbujajo prijetne asociacije na otroštvo, igro in varnost ter budijo nostalgične spomine na najzgodnejše življenjsko obdobje. V Spakah pa so lutke spačkov okorne, deformirane, izmaličene, "neizdelane", skoraj negibne 'igračke'. Za likovno podobo je zaslužna Tereza Venclova, v predstavi pa nastopajo Maksimiljan Dajčman, Barbara Jamšek, Metka Jurc, Anže Zevnik in kot gostja mlada igralka Nataša Keser. Pri animacijah lutk jih ni toliko zanimala zahtevnost igre, ampak logika gibanj in uprizarjanje emocij, kar je pri takšnih lutkah zelo težko.
S tesnobno-spevnimi songi
Predstava je lutkovni muzikal, besedila za songe je napisal dramaturg Rok Vilčnik, glasbo pa Gregor Stermecki, ki prvega opisuje kot mojstra songov. "Vsaka pesem ima že v samem tekstu ritem, zato glasbe ni bilo težko napisati," je še dejal. Pri snovanju mu je bilo glavno vodilo, da je glasba "tesnobno-spevna".
Predstava Spake je namenjena odraslemu občinstvu in je druga premiera v novi sezoni Lutkovnega gledališča Maribor, ki letos zaznamuje 40 let delovanja. Osrednji dogodek pripravljajo v soboto, ko pripravljajo Lutkovno soboto s predstavami in drugimi dogodki čez ves dan.