Od domačih predstav si bo med drugim mogoče ogledati predstavo Ko je Šlemil šel v Varšavo v režiji Jelene Sitar Cvetko. Predstava o Šlemilu, ki sanja o velikem svetu, bo na sporedu 3. septembra, namenjena pa je gledalcem nad 5. letom starosti. Foto: LG Maribor/Boštjan Lah
Od domačih predstav si bo med drugim mogoče ogledati predstavo Ko je Šlemil šel v Varšavo v režiji Jelene Sitar Cvetko. Predstava o Šlemilu, ki sanja o velikem svetu, bo na sporedu 3. septembra, namenjena pa je gledalcem nad 5. letom starosti. Foto: LG Maribor/Boštjan Lah
Poletni lutkovni pristan
Lutkovno gledališče Maribor je po besedah programskega vodje EPK Mitje Čandra ena od tistih institucij, ki je v EPK-ju prepoznala dolgoročen potencial. Svoje projekte je naravnala predvsem kot priložnost za širšo prepoznavnost in kot možnost uveljavitve in navezovanja novih partnerstev. Foto: LG Maribor

Na dvorišču Lutkovnega gledališča Maribor se je začel Festival Poletni lutkovni pristan, ki bo do 3. septembra poleg slovenskih predstav pretekle sezone predstavil tudi izbor kakovostnih predstav iz tujine. Umetniška vodja Katarina Klančnik Kocutar pravi, da bo festival takšen, kot ga poznamo, z razširitvijo mednarodnega programa na vse leto.
Kot enega od vrhuncev programa letošnjega festivala omenjajo organizatorji slovensko-češko koprodukcijo Gagarin, ki bo slovensko premiero doživela 1. septembra. Gre za zgodbo o prvem človeku o vesolju Juriju Aleksejeviču Gagarinu, ki jo je v zgodbi Smehljaj in zvezde opisal Jurij M. Nagibin. Predstavo, ki je sicer namenjena doraslim, je koprodukcija Lutkovnega gledališča Maribor in češke skupine Športniki, režiral jo je Jakub Vašíček.

Celoten program festivala najdete tukaj.

Kako raznolika je lutkovna umetnost
Vendar Gagarin je pravzaprav izjema, saj so predstave festivala namenjene predvsem mlajšim otrokom. Po besedah direktorice skušajo biti čim pestrejše in paziti, da so različne lutkovne tehnike in velikosti predstave. Da torej gledalci dobijo občutek o tem, kako raznolika je lutkovna umetnost. Najpomembnejša merila pri selekciji je kakovost. "Vedno je treba paziti tudi, da so predstave takšne, da jih je mogoče uprizoriti zunaj," pravi Klančnik Kocutarjeva. Predstave si bo mogoče brezplačno ogledati na dvorišču in v dvoranah LGM na Lentu, v Mestnem parku ter v Umetnostni galeriji Maribor. Umetnostna galerija bo skupaj z društvom Mars priredila tudi več ustvarjalnih delavnic.
Jezik nikoli ni težava, saj vedno ustrezno poskrbijo, da je predstavo lahko razumeti. Včasih so predstave brez besed, včasih gre za sočasen prevod, včasih se zgodbo pove vnaprej. "Otroci imajo sploh bistveno manj težav kot mi odrasli," še pravi direktorica.
Gostujoče predstave prihajajo iz Češke, Nemčije, Madžarske, Estonije, Velike Britanije, Čila in Avstralije. Ker so zaradi Evropske prestolnice kulture mednarodni program razširi na vse leto, je v Mariboru vsak mesec na ogled ena tuja predstava.