Oder
Klemen Slakonja
Lik Župnika bo po novem upodobil Klemen Slakonja, ki se je, kot so zapisali v SNG Ljubljana, že večkrat izkazal v vlogah duhovnikov. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan
Hlapci
Ivan Cankar, čigar stoletnico smrti zaznamujemo to leto, je dramo napisal 1909. Izšla je leto pozneje in v hipu povzročila škandal in ogorčene odmeve, cenzura pa je prepovedala njeno uprizoritev. Foto: SNG Drama Ljubljana / Peter Uhan

Dodaj v

Klemen Slakonja bo nadomestil Jerneja Šugmana v Hlapcih

Druga premiera Hlapcev še v tem mesecu
5. februar 2018 ob 12:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po smrti člana igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Jerneja Šugmana bo v vlogi Župnika v Cankarjevih Hlapcih nastopil Klemen Slakonja, predstava pa bo s prenovljeno igralsko zasedbo doživela drugo premiero še v tem mesecu.

Poleg Klemna Slakonje bosta v igralski zasedbi še dve spremembi. Gregor Podričnik bo zamenjal Roka Prašnikarja v vlogi Drugega delavca, Timon Šturbej pa bo igral Mladeniča v alternaciji s Timotejem Novakovićem.

Ko se satira sprevrže v "tragiko"
Hlapci Ivana Cankarja veljajo za eno tistih kanonskih besedil, ki nenehno izzivajo, zastavljajo temeljna vprašanja in zahtevajo poglobljen razmislek. Pisal jih je leta 1909 in jih zasnoval kot politično satiro, a se je ta v tretjem dejanju sprevrgla v "tragiko", kot je to sam označil. "Sploh niso Hlapci nobeno delo, ampak na papir vržene blodnje, kakor slabo na zid nametana malta," je o Hlapcih daljnega leta 1910 pisal časopis Slovenec.

Čeprav pri delu ne gre za tragedijo po klasičnih merilih, je boleča usoda junaka učitelja Jermana, pokončnega in moralnega intelektualca, ki se mora umakniti političnemu pragmatizmu, koristoljubnemu sprenevedanju, zlorabam in manipulacijam, postavila model delovanja političnih mehanizmov, ki se pri nas v 110 letih od nastanka igre ni bistveno spremenil, so zapisali v SNG Ljubljana.

Druga premiera v drugi polovici februarja
Premiera Hlapcev lanskega septembra je s premiero Linhartove Županove Micke pomenila uradni začetek slavnostne sezone SNG Drama Ljubljana ob 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva.

Preostala igralska zasedba Hlapcev ostaja nespremenjena: Tadej Toš, Marko Mandić, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Nina Ivanišin, Pia Zemljič, Barbara Cerar, Boris Mihalj, Urban Kuntarič, Valter Dragan, Doroteja Nadrah, Petra Govc, Aljaž Jovanović, Iva Babić, Rok Vihar, Vanja Plut, Matic Valič, Sara Dirnbek, Blaž Popovski, Veronika Drolc, Gorazd Logar, Matija Rozman, Vojko Zidar in Barbara Žefran.

Hlapci, drama v petih dejanjih, bodo doživeli drugo premiero 19. februarja ob 19.30 na velikem odru SNG Drama Ljubljana.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
dharma
# 05.02.2018 ob 13:07
Zelo, zelo dobra poteza. Slakonji lahko samo želim, da s takimi vlogami razvije svoj ogromen potencial. In ga ne zapravlja za komedijo. Čeprav je tudi tam vrhunski. Resnično si želim, da se razvije v igralca z velikim I. Podobno kot lahko spremljamo razvoj DiCapria.
Rockos
# 05.02.2018 ob 13:31
dharma: Slakonji lahko samo želim, da s takimi vlogami razvije svoj ogromen potencial. In ga ne zapravlja za komedijo. Čeprav je tudi tam vrhunski.

Komedijo odigrat ni niti malo enostavno, to ve vsak, ki je kdaj stal na odru, odšpilal v živo, se pri najboljših jokih in pričel smejat še sam, ipd. Je Šugman potemtakem zapravljal svoj potencial z vlogo Vesota v Naši mali kliniki? Vrhunski igralec se obnese v vsaki vlogi - drugo pa je zahtevnost samih vlog.
Ples
# 05.02.2018 ob 14:24
@artoum
če bo hotel igrati Šugmanove vloge , naj se ostriže na nulo in pusti brado rasti. da bo zgledal starejši. takle niti Vesota ne more igrat.
no saj , Drama ga bo že nekam ponucala. talenta ima dovolj.


Hecen komentar. Na podlagi česa pa sklepaš, da bo zdaj igral Šugmanove vloge? In zakaj bi mu moral biti vizualno podoben? Igralec igra vlogo iz scenarija, ne gre za posnemanje drugega igralca. Če mogoče ne veš tega ...
Postojnčan
# 05.02.2018 ob 14:46
Slakonja mi je vedno deloval preveč talentiran za vodenje cringy PopTV oddaj, ki so mu mogoče tudi zmanjšale ugled s perspektive zahtevnejše publike.
dharma
# 05.02.2018 ob 13:37
Rockos
Se mi je zdelo, da sem dovolj jasen. Nikakor namreč ne podcenujem komedije in sem napisal, da je tudi tam vrhunski. Se mi pa zdi, da NMK ni neka referenca za komedijo, glede na to, da se strinjava, da je dobro komedijo izredno težko narediti. Zato je tudi moj odgovor na tvoje vprašanje, če je Šugman tam zapravaljl svoj potencial vsekakor pozitiven.
oliva
# 05.02.2018 ob 15:56
Men se zdi dobra poteza in imam občutek, da bo vrhunski; prav paše mu ta(k) lik.

Točno to, @Ples; saj ne bo igral Jerneja Šugmana. :)
Ples
# 05.02.2018 ob 16:18
@oliva
saj ne bo igral Jerneja Šugmana. :)

Ja, zgleda da eni tako vidijo :) Šugman je igral v kar nekaj aktualnih predstavah in če bodo hoteli nadaljevati z njimi, bodo angažirali nekega drugega igralca, logično. Bodo pa primerjave neizbežne, že v tem primeru so, in to že pred premiero ... Zahtevna naloga za Slakonjo, ampak tudi sama ne dvomim vanj.
fah-q
# 05.02.2018 ob 16:07
no, kot Šugman ne bi mogel pet namesto Slakonje tako dvomim, da bi Slakonja enakovredno lahko zamenjal Šugmana pri lapcih...oba vrhunska umetnika drugače.
truefalse
# 05.02.2018 ob 14:14
marvin42, ne gre za pesmi (ali vloge), gre za izvedbo ...
oliva
# 05.02.2018 ob 16:11
Men se pa zdi, da bi Slakonja utegnil biti celo boljši v tej vlogi čez čas.
Po drugi strani si tudi Šugmana predstavljam, da bi lahko lepo pel; tak lep bariton ali basbariton. :)
Glas je tudi igralčevo zelo močno orodje, ne samo pevčevo.
marvin42
# 05.02.2018 ob 14:13
truefalse: nič ne bi bilo narobe, če bi Tanja Žagar pela pesmi Ditke Haberl, zakaj pa ne, so mogoče slabe?
fah-q
# 05.02.2018 ob 16:34
@oliva
Men se pa zdi, da bi Slakonja utegnil biti celo boljši v tej vlogi čez čas.
Po drugi strani si tudi Šugmana predstavljam, da bi lahko lepo pel; tak lep bariton ali basbariton. :)
Glas je tudi igralčevo zelo močno orodje, ne samo pevčevo.


no, mogoče imaš prav, čeprav kumrn župnik napram malce bolj "izpopolnjenmu" prinaša mal drugačno sporočilo in prezenco če hočeš... je pa klemen dovolj fenomen, da tudi to obrne po svoje in bo to dodaten plus.
oliva
# 05.02.2018 ob 16:20
Sem pomislila na Zlatka Šugmana... tud njemu bi pasala taka vloga, pa ni nič podoben Jerneju. :)

Ja, itak da so pa vseeno primerjave neizbežne. :)
fah-q
# 05.02.2018 ob 16:09
*lapcih=hlapcih
raknac navi
# 05.02.2018 ob 17:17
1. Lepo reklamo si je Drama omislila. Tako izrabit smrt svojega velikana...
2. Komentarji o velikem igralskem talentu Slakonje pa zgolj govori o tem kako malo vas hodi v gledalisce.
artoum
# 05.02.2018 ob 14:07
če bo hotel igrati Šugmanove vloge , naj se ostriže na nulo in pusti brado rasti. da bo zgledal starejši. takle niti Vesota ne more igrat.
no saj , Drama ga bo že nekam ponucala. talenta ima dovolj.
trolicnez
# 05.02.2018 ob 13:28
Bravo Urban Kuntarič, vse čestitke.
fotrM
# 05.02.2018 ob 13:58
Nekako si Slakonje ne predstavljam v tej vlogi...
truefalse
# 05.02.2018 ob 14:11
Eh ... Klemen Slakonja je na TV dobesedno skopiral inovativno delo Zrneca in to prodajal, kot bi njegov stil izumil sam. Zdaj pa bi še v Jernejeve čevlje stopil. Ne podpiram. Na neodvisni sceni je dosti bolj talentiranih igralcev od njega. Kot da bi Tanja Žagar pela pesmi Ditke Haberl.
mismasmiki
# 05.02.2018 ob 13:03
Slaba zamenjava
Kazalo