Miss Piggy in Kermit: le kdo ne pozna morda najslavnejšega para lutk na svetu? Foto: AP
Miss Piggy in Kermit: le kdo ne pozna morda najslavnejšega para lutk na svetu? Foto: AP

Globoko verjamem, da je odkritje lutkarstva človeštvo preoblikovalo podobno kot odkritje kolesa in da je vsaj tako kot slednje učinkovalo na zmanjševanje razdalj in premostitev komunikacijskih prepadov med nami

Behruz Gharibpur
Mizica, pogrni se
V Mini teatru sta opoldne vrata odprli razstava miniaturnih čeških lutk (avtorja lutk: Robert Smolik in Jaroslav Milfajt) in Zbirka malih čeških marionet Mini teatra, v kateri so lutke in scenografije neznanih čeških avtorjev s konca 19. stoletja in začetka 20. stoletja. Foto: Mini teater

V letošnji mednarodni poslanici ob svetovnem dnevu lutk je iranski lutkar Behruz Gharibpur izpostavil, da je največja odgovornost lutkarstva ta, da pomaga omiliti zlo in sovraštvo, ki sta prepojila naše človeštvo. Ljudi naj spomni na otroštvo, njegove radosti in čudovite sanje.

Po besedah Gharibpurja ima celo poglobljena filozofska lutkovna predstava moč, da v zavesti gledalcev prebudi delček otroštva, s pomočjo katerega se lahko otresejo iluzij starosti in časa ter odkrijejo fantastični svet, v katerem oživijo predmeti, izdelani iz lesa in drugih neživih snovi. Odgovornost lutkarja je, da prebudi otroka "v srcih milijonov soljudi, ki so naš svet onesnažili s krvjo in nasiljem".

Slovensko poslanico je napisala predsednica slovenske Unime Martina Maurič Lazar. Spomnila je, da lutkovno gledališče v Sloveniji živi že 100 let. Tudi lutkarji se, podobno kot preostali kulturniki, borijo z neugodnimi družbenimi in kulturnopolitičnimi razmerami. Samozaposlenih na tem področju je v Sloveniji vse manj, a Maurič Lazarjeva poudarja, da je med njimi nekaj izjemnih avtorjev in ustvarjalcev, ki pomembno vplivajo na razvoj uprizoritvenih umetnosti pri nas: "Želimo si, da bi lahko obstali in svoje potenciale razvijali tudi v prihodnje."

"Magični posrednik" med svetovoma otrok in odraslih
Po besedah Maurič Lazarjeve se lutkarji z lutko ukvarjajo kot z instrumentom v rokah muz: "Instrumentom čistosti. Naša vprašanja se v večini nanašajo na lutkino posrednost oziroma neposrednost; se lutka dotakne otroka, ker mu govori sama, ali zato, ker mu prek nje nekaj sporočamo odrasli, ki jim otrok zaupa? Vsi pa se lahko vprašamo - si želimo svet brez magičnega posrednika? Si želimo svet, kjer otroci ne bi imeli lutkovnih junakov? Kaj v resnici vemo o svetu? Kaj vemo o otrocih, ki v naš raztreščeni svet prihajajo celi in sestavljeni?"

"Če je lutkovno gledališče lahko vsaj delno zaščitnik otrok, bi moralo biti njegovo poslanstvo več kot nacionalna in svetovna strategija. Je duhovna strategija vsakega posameznika, vsi, ki lutki služimo, pa smo njeni častni uslužbenci," je poudarila predsednica Unime Slovenija.

Poseben program so ob dnevu pripravili v nekaterih slovenskih lutkovnih gledališčih oziroma po nekaterih slovenskih krajih. V Mini teatru na Križevniški ulici v Ljubljani bodo, denimo, popoldne odprli razstavo miniaturnih čeških lutk, na Gradu Sevnica pa pripravljajo praznovanje s pestrim lutkovnim programom za otroke. Brezplačne predstave bodo na sporedu na različnih prizoriščih v Ljubljani, Mariboru, Kranju in Kopru.

Pobudnik praznovanja svetovnega dneva lutk je nacionalni odbor mednarodne zveze lutkarjev Unima. Domači in svetovni lutkarji so ta dan prvič zaznamovali leta 2003. Da bi morali lutkarji imeti svoj praznik, so sklenili že na 18. kongresu Unima leta 2000 v nemškem Magdeburgu, nato pa so določili še, da bodo svetovni dan lutk in lutkovne umetnosti praznovali 21. marca.

Globoko verjamem, da je odkritje lutkarstva človeštvo preoblikovalo podobno kot odkritje kolesa in da je vsaj tako kot slednje učinkovalo na zmanjševanje razdalj in premostitev komunikacijskih prepadov med nami

Behruz Gharibpur