Oder
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 1 glasov Ocenite to novico!
Predstava Človek, ki je okušal oblike
Za fenomen sinestezije uradna medicina dolgo ni želela niti slišati. Foto: Željko Stevanić

Dodaj v

Ko slišiš barve, čutiš zvok in ali vidiš okuse

Premiera predstave Človek, ki je okušal oblike
5. oktober 2017 ob 10:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Stari mestni elektrarni bo drevi premiera predstave Človek, ki je okušal oblike režiserja Matjaža Fariča. Nastala je po motivih iz knjige ameriškega nevrologa Richarda E. Cytowica, v katerem je osvetlil pojav sinestezije - sposobnosti občutenja več občutkov hkrati, čeprav je vzdražen le en čut.

Cytowicevo raziskovanje sinestezije je odprlo mnoga vprašanja, povezana s prevelikim zaupanjem v tehnologijo, z odnosom znanosti in vere, posvetil pa se je tudi etičnim vprašanjem o odnosih zdravnikov do drugih ljudi. V predstavi v produkciji zavoda Flota in koprodukciji Bunkerja - Stare mestne elektrarne igrajo Klemen Janežič, Iztok Drabik Jug in Tomaž Gubenšek.

Predstava je nastala v okviru praznovanja 30-letnice umetniškega delovanja Matjaža Fariča kot del trilogije Sinestezija - Rdeča - sled, Sinestezija, Človek, ki je okušal oblike. Predstava bo na sporedu še v petek.

Sinestezija ni bolezensko stanje, temveč za zelo redko stanje, ko lahko posameznik doživlja več občutkov hkrati. Sinestetom naj bi v povprečju imeli dober spomin, nagnjenost k urejenosti, bili naj bi dobro organizirani in relativno visoko ustvarjalni, hkrati pa so pri njih pogosti oslabljen občutek za orientacijo in rahle težave pri matematiki, so sporočili organizatorji.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
etz chayim
# 05.10.2017 ob 13:19
a mogoče postajam Sinestet ker mi matematika ne gre več kot mi je včasih šla včasih se moram počohat da se spomnim. S pomočjo čutnosti-čohanja lažje zračunam
Kazalo