Projekt AdriaWealth se posveča vprašanju, kako z umetniškimi projekti dvigniti zavest o pomenu upravljanja s kulturno dediščino. Foto: EnKnapGroup
Projekt AdriaWealth se posveča vprašanju, kako z umetniškimi projekti dvigniti zavest o pomenu upravljanja s kulturno dediščino. Foto: EnKnapGroup
EnKnapGroup
V devetih letih od ustanovitve je skupina EnKnapGroup uprizorila 23 predstav in pri tem sodelovala z več kot 30 avtorji. Od leta 2009 skupina domuje v Centru kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah. Foto: EnKnapGroup
EnKnapGroup
Mednardno plesno skupino EnKnapGroup sestavljajo Ana Štefanec (Slovenija), Luke Thomas Dune (Velika Britanija), Ida Hellsten (Švedska), Bence Mezei (Madžarska) in Jeffrey Schoenaers (Belgija). Umetniški direktor skupine je koreograf in plesalec Iztok Kovač. Foto: EnKnapGroup

Člani edinega stalnega ansambla sodobnega plesa na naših tleh EnKnapGroup so pod Kovačevim vodstvom sklenili ustvarjalno delavnico, s katero so v okolici Zadra uprizorili in posneli serijo motivov za evropski projekt AdriaWealth. Gre za projekt, ki se posveča vprašanju, kako z umetniškimi projekti dvigniti zavest o pomenu upravljanja s kulturno dediščino.

Ploščati apnenec, gradbeni material kraške krajine
Začetek projekta sega nekaj let v preteklost, ko je Geološki zavod Slovenije vodil projekt RoofOfRock, v okviru katerega so raziskovali uporabo in možnosti nadaljnje trajnostne uporabe ploščatega apnenca.

Ploščati apnenec velja za tipični gradbeni material kraške krajine celotne vzhodne jadranske obale ter je zato pomemben gradnik naravne in kulturne dediščine tega območja. Tako ima status skupnega imenovalca naravne in kulturne dediščine vzdolž kraške obale Jadranskega morja. Ploščati apnenec so poleg tal, ograd in sten uporabljali tudi za pokrivanje streh, kar je dalo ime projektu Kamnita streha oziroma RoofOfRock.

O pomenu upravljanja s kulturno dediščino
Projekt RoofOfRock je bil s še štirimi drugimi projekti združen v drugo stopnjo, ki so jo poimenovali AdriaWealth. Ta projekt pa je slovenski strani naložil nalogo, ki so jo v svojem projektu Arheo že izpeljali italijanski partnerji, in sicer kako z umetniškimi projekti dvigniti zavest o pomenu upravljanja s kulturno dediščino.

Plesalci EnKnapGroup so se v okviru te stopnje v Zadru sešli z italijanskima kolegicama Eliso Barucchieri in Ano Moscatelli, ki sta članici skupine za sodobni ples Res Extensa iz Barija.

Srečanje kraškega kamna in plesa
Projekt je potekal na vrsti izjemnih lokacij: od neokrnjene narave Kornatskih otokov in nekdanjih kamnolomov ploščatega apnenca, na primer v Lavdarju, prek rimskih ruševin in cerkva, kot so cerkve v Ninu, Posedarjah in Savarju na Dugem otoku, do bleščečih tlakovcev zadarskih trgov in ulic.

V ustvarjalnem procesu so se srečevali kraški kamen, izkušnje italijanske predstave o jadranskih vetrovih Anima in mojstrstvo plesnih figur. Posebno pozornost pa so umetniki na svoji poti posvetili tudi srečevanju z lokalnimi turističnimi delavci.

Posneti prizori bodo sestavni del plesne predstave, ki bo septembra letos v Sežani sklenila projekt AdriaWealth.