V predstavi Ljubezen do bližnjega igrajo Ana Facchini, Maja in Miha Nemec, Kristijan Guček, Peter Harl, Gorazd Jakomini, Matija Rupel, Marjuta Slamič, Žiga Saksida, Vesna Vončina ter Vladimir Hmeljak. Foto: SNG Nova Gorica
V predstavi Ljubezen do bližnjega igrajo Ana Facchini, Maja in Miha Nemec, Kristijan Guček, Peter Harl, Gorazd Jakomini, Matija Rupel, Marjuta Slamič, Žiga Saksida, Vesna Vončina ter Vladimir Hmeljak. Foto: SNG Nova Gorica
Jernej Lorenci
Jernej Lorenci, ki je v SNG-ju Nova Gorica pred 14 leti na oder postavil predstavo Tri sestre, z uprizoritvijo Ljubezni do bližnjega pa nadaljuje razvijanje svoje avtorsko prepoznavne dramsko-glasbene performativne estetike. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Uprizoritev se med drugim posveča spregledani lepoti neuresničenih teles, podrejenih diktatom družbenih konvencij, in poskuša prikazati pristnost raznolikih oblik ljubezni.

Igralci tudi v vlogi soustvarjalcev predstave
Igralci so tudi soustvarjalci predstave, v kateri se sprašujejo, kje je meja med uresničitvijo lastnih fantazij ljubezenskega udejstvovanja in grobim vdorom v območje človekovega sobivanja. Tako z osebnega in družbenega vidika raziskujejo temeljno vrednoto naše družbe - ljubezen do sočloveka - in sebe v odnosu do nje.

"Študij predstave je bil nekakšen ustvarjalni vrtinec, kjer ti ni preostalo nič drugega, kot da se na glavo vržeš vanj in plavaš," je na novinarski konferenci nastajanje predstave opisala igralka Ana Facchini. Igralka Maja Nemec je povedala, da so za predstavo delali na več ravneh, kar sicer pogreša pri drugih predstavah. Njun stanovski kolega Miha Nemec pa je dodal, da je bilo nastajanje predstave pravzaprav neke vrste spoved samega sebe.

Avtor projekta Jernej Lorenci je prav tako na novinarski konferenci pojasnil, da je od Brucknerjevega romana ostala le iztočnica, s katero želijo poudariti krhkost življenja, krhkost ljubezni in bližine. "To je neki tanek rob, neki dvojni obraz, ki prikazuje, kako težko je sprejeti samega sebe, kaj šele druge."

Preberite MMC-jevo recenzijo Brucknerjevega romana Ljubezen do bližnjega, ki je služil kot iztočnica za istoimensko predstavo


Eden najatraktivnejših slovenskih režiserjev

Lorenci je v zadnjih letih z nizom izjemnih postavitev postal eden najatraktivnejših slovenskih režiserjev. Med številnimi nagradami, ki jih je prejel za svoje delo, omenimo nagrado Prešernovega sklada 2014 za režijo uprizoritev Kako jemati njeno življenje, Nevihta, Dantonova smrt in Ponorela lokomotiva. Pred štirinajstimi leti je z ansamblom SNG-ja Nova Gorica že ustvaril predstavo Tri sestre.

Z uprizoritvijo Ljubezni do bližnjega nadaljuje razvijanje svoje avtorsko prepoznavne dramsko-glasbene performativne estetike, v kateri je postavil tudi poetično igro Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič in Homerjevo Iliado.

V predstavi poleg Ane Facchini, Maje in Mihe Nemec, igrajo še Kristijan Guček, Peter Harl, Gorazd Jakomini, Matija Rupel, Marjuta Slamič, Žiga Saksida, Vesna Vončina ter Vladimir Hmeljak. Za dramaturgijo je poskrbel Matic Starina, za scenografijo Branko Hojnik, za kostume Belinda Radulović, za oblikovanje zvoka Matej Čelik, za koreografijo pa Gregor Luštek, ki je tudi asistent režiserja.

Predstavo Ljubezen do bližnjega naj bi na velikem odru SNG-ja Nova Gorica krstno uprizorili v tem tednu, vednar bo zaradi poškodbe v igralskem ansamblu določen nov datum.