Ljubi moj je živahna, duhovita in ganljiva osebnoizpovedna zgodba o tem, kako ženske doživljajo čustveno krizo, se soočajo s svojimi težavami in osamljenostjo. Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje
Ljubi moj je živahna, duhovita in ganljiva osebnoizpovedna zgodba o tem, kako ženske doživljajo čustveno krizo, se soočajo s svojimi težavami in osamljenostjo. Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje
Ljubi moj
Drama Ljubi moj (Little Gem) je bila prvič uprizorjena na festivalu Fringe v Dublinu septembra 2008. Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje

Predstavo je na oder postavil Andrej Jus, v glavnih vlogah pa nastopajo Liza Marija Grašič k. g., Barbara Medvešček in Anica Kumer k. g.

V prepletu povezanih monologov upodabljajo tri ženske iste družine - babico Rozo, hčer Lidijo in vnukinjo Neli. Babica Roza skrbi za moža, ki ga je zadela kap, spoprijema se z osamljenostjo, utrujenostjo in občutkom zapuščenosti. Tudi Lidija se spopada z osamljenostjo, že več let ni videla svojega moža, poleg tega s hčerjo težko komunicirata in med njima ni pristnega odnosa. Njena hči Neli se v prostem času zabava, pije, uživa mamila in izgublja čas s svojim neresnim fantom, vendar potem nepričakovano ugotovi, da je noseča.

Ljubi moj je živahna in duhovita predstava o tem, kako ženske doživljajo čustveno krizo, se spoprijemajo s svojimi težavami in osamljenostjo, ki jo občutijo ob odsotnosti svojih moških. Nekaj upanja jim prinese šele rojstvo fantka po imenu Ljubomir, ki je njihov ljubi, njihov zaklad, ki ženske treh generacij spet poveže med seboj.

Pri ustvarjanju predstave so sodelovali še dramaturginja Tatjana Doma in kostumografinja Sara Smrajc Žnidarčič. Avtor glasbe je Branko Rožman, prevajalka pa Tina Mahkota.

Uspešnica festivala Fringe
Dramo irske avtorice Elaine Murphy so krstno uprizorili leta 2008 na festivalu Fringe v Dublinu. Predstava, ki je bila razprodana na vseh festivalskih ponovitvah, je tisto leto tudi zmagala. Istega leta postala tudi uspešnica edinburškega festivala Fringe, prejela pa je še nekaj drugih nagrad. Avtorica je svojo igro opisala kot zmešnjavo vseh žensk, ki jih je osebno srečala - delavnih, ne pretirano bogatih ne revnih, ki se "prebijajo" skozi življenje.