Pastoralno simfonijo koreografa Milka Šparembleka je na ljubljanskem odru premierno zaživela ob 100-letnici baleta 12. aprila. Foto: Darja Štravs Tisu
Pastoralno simfonijo koreografa Milka Šparembleka je na ljubljanskem odru premierno zaživela ob 100-letnici baleta 12. aprila. Foto: Darja Štravs Tisu
Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana pod vodstvom umetniške vodje Sanje Nešković Peršin na Mednarodnem festivalu baletnih umetnosti v kazahstanskem glavnem mestu Astana. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana

Predstavil se bo z baletnima predstavama Pet tangov Hansa van Manena in Pastoralno simfonijo koreografa Milka Šparembleka.

Zanimanje za sodobnejšo estetiko plesa
Štiridnevno festivalsko dogajanje v središče postavlja sodobnejše koreografske postavitve, začelo pa se je prejšnji konec tedna. Ena najpomembnejših nalog festivala je vzbuditi pri občinstvu zanimanje za sodobnejšo estetiko plesa, so zapisali v ljubljanski Operi in baletu.

Festival z različnimi plesnimi skupinami sveta prikazuje odnos do umetnosti plesa 21. stoletja, poleg popularizacije klasične plesne umetnosti pa bo Mednarodni festival baletnih umetnosti z gostujočimi ansambli prikazal različne vrste sodobnih plesnih slogov.

Dve sodobnejši koreografski postavitvi
Baletniki SNG Opera in balet Ljubljana bodo v baletnem gledališču v Astani odplesali dve sodobnejši koreografski postavitvi, Manenovo mojstrovino Pet tangov in Šparemblekovo Pastoralno simfonijo. Druga je na ljubljanskem odru premierno zaživela 12. aprila, ob stoletnici baleta.

Poleg koreografa Milka Šparembleka so Beethovnovo Pastoralno simfonijo v tej podobi na oder postavili še scenograf Atej Tutta, kostumograf Leo Kulaš in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak.

Prestop z visokih pet v klasične baletne copate
Pet tangov za sedem parov iz leta 1977 je po svetu največkrat izvedena mojstrovina van Manena, ki je del železnega repertoarja vseh večjih baletnih ansamblov. Koreograf si je privoščil prestop z visokih pet plesnih čevljev v klasične baletne copate. "Španske prvine, skrite v glasbi Astorja Piazzolle, je združil s plesom na konicah prstov, plesalce pa zavezal presenetljivemu ritmu in čustvom, ki ob zvokih glasbe privrejo na plan."

V Astano so se ljubljanski baletniki odpravili po nedavnem uspešnem nastopu v Brnu na Češkem. Po vrnitvi iz Kazahstana se bodo podali na počitnice, zatem pa nadaljevali priprave na aktualni jubilej 100-letnice poklicnega slovenskega baleta, so še sporočili iz Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Opera in balet Ljubljana.