'Kaj ne bi poskusili vzljubiti podgane, ki je v nas, da bi nam potem še bolj ugajal naš lastni obraz, kadar ga opazujemo v zrcalu piva?' Foto: Urška Boljkovac
'Kaj ne bi poskusili vzljubiti podgane, ki je v nas, da bi nam potem še bolj ugajal naš lastni obraz, kadar ga opazujemo v zrcalu piva?' Foto: Urška Boljkovac
Besedilo je prevedel Lado Kralj, za kostume je poskrbela Minka Rozman. Foto: Urška Boljkovac

Smetišče idej, smetišče ideologij, smetišče zgodovine, smetišče identitete, smetišče družbe, smetišče človeštva. Onadva, On in Ona, se pri tem ponovno vzpostavljata, iščeta, sprašujeta, relativizirata, vendar ničesar ne rešita dokončno, so zapisali v gledališču.

Lutkovno gledališče v Ljubljani bo danes v Kulturnici na Židovski stezi premierno uprizorilo predstavo Lov na podgane režiserja Jerneja Kobala. V predstavi, nastali po besedilu avstrijskega avtorja Petra Turrinija, nastopata igralca Jure Kopušar in Maruša Majer.

Kako težko je nekoga dejansko spoznati?
Kot je povedal režiser Jernej Kobal, gre v predstavi za dva mlada človeka, ki se želita spoznati, vendar jima to predstavlja težavo. "Pri tem gresta skozi kopico navlake, ki jo ljudje po navadi nosimo s seboj. Tega se v predstavi lotita veliko bolj praktično in ne toliko filozofsko, na malo drugačen način." Kobal je še dodal, da skozi predstavo tako ona kot on ugotovita, da je težko nekoga dejansko spoznati in ugotoviti, kaj je dejansko to, kar nas na neki način definira.

Režiser je še pojasnil, da njegov režijski pristop temelji na igralcu. To počne z režijskimi intervencijami, za katere pravi, da so diskretne. Podobno se je lotil tudi Lova na podgane. Povedal je, da se Turrinijevega teksta ne bi mogel lotiti na drugačen način. Dodal je še, da je celotna predstava zelo neposredna, saj celoten dialog poteka med igralcema, ki sta glavno gonilo.

Predstava je nastala v sklopu BiTeatra, projekta mladih gledaliških ustvarjalcev, ki je zastavljen kot platforma in mladim ustvarjalcem ponuja možnost za razvoj in kreativno delo ter njihov potencial predstavlja uveljavljenim gledališčem.