Maček bo najprej skušal osvojiti Mostarsko občinstvo. Foto: Amir Catić
Maček bo najprej skušal osvojiti Mostarsko občinstvo. Foto: Amir Catić
Obuti maček
Mostar, ki ga svet pozna po mostu čez Neretvo, ima tudi odlične lutkarje, ki se jim je tokrat pridružil Robert Waltl. Foto: EPA

V Lutkovnem gledališču Mostar (Pozorište lutaka u Mostaru) je premierno zaživela predstava za otroke Maček v jeansu oziroma Mačak u trapericama, ki jo je režiral Robert Waltl.

Kako odrasti in ne izgubiti otroštva?
Besedilo Enesa Kiševića v središče postavlja dečka, ki sanja in protestira proti resničnosti, v kateri bo izgubil svoj svet otroštva. V Mostarju Waltl nadaljuje značilno raziskovalno in inovativno umetniško ustvarjanje. Maček v jeansu bo s čisto in iskreno poezijo vznemiril in razveselil mlado publiko.V Bosni in Hercegovini so Mačka v jeansu označili za vrhunec gledališke scene v Mostarju. "Gledališko življenje v Mostarju je v zadnjem času najbogatejše prav na lutkovni sceni tega mesta," so zapisali.

Slovensko-bosanska koprodukcija
Likovno zasnovo za Mačka v jeansu je delo Tine Gverovič in Bena Caina, glasbo je napisal slovenski skladatelj Uroš Rakovec, kostume pa je naredila Ana Savič-Gecan. Predstava je koprodukcija UNIME Slovenija in Lutkovnega gledališča Mostar, na odru pa se predstavljajo igralci mostarskega lutkovnega gledališča Nermina Denjo, Diana Ondelj-Maksumič, Sergio Radoš in Igor Vidačkovič.

Skupaj že četrtič
Robert Waltl ter pesnik in igralec Kišević, ki je napisal 15 knjig, tokrat sodelujeta že četrtič. Prvič sta moči združila kot igralec in režiser v predstavi Pravljica o ribiču in ribici v zagrebškem Gledališču Žar ptica v Zagrebu. Nato je Kišević napisal songe za Waltlovo Malo morsko deklico v zagrebškem Gledališču za Mlade, Waltl pa je v pretekli sezoni v Lutkovnem gledališču Reka režiral Kiševićevo besedilo za otroke Koka Kokone.

Slovenski režiser, lutkar, igralec in direktor Mini teatra Robert Waltl je sicer pravi lutkarski popotnik. Njegove predstave so že potovale v Južno Ameriko, na Kitajsko, v Egipt in Rusijo, če naštejemo le nekaj najbolj oddaljenih gostovanj. Hrvaški in bosanski avtor Kišević je za svoje ustvarjanje dobil že veliko priznanj in nagrad, njegove pesmi pa so prevedli že v več kot 20 jezikov.