Maribor bodo spet preplavili umetniki iz številnih držav. Foto: BoBo
Maribor bodo spet preplavili umetniki iz številnih držav. Foto: BoBo
Festival Lent
Poleg številnih koncertov si bodo lahko obiskovalci med drugim ogledali tudi različne gledališke predstave. Foto: BoBo
Bliža se festival Lent

Med 21. junijem in 6. julijem se bo na približno 40 prizoriščih zvrstilo več kot 400 prireditev in okoli 1.200 drugih dogodkov s sodelujočimi iz 38 držav. Kot je ob današnjem podpisu pogodb s sponzorji izpostavil direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina, so bile priprave letošnje izvedbe zaradi finančnih razlogov najtežje do zdaj, a jim je kljub temu uspelo.

Po besedah Rukavine so kljub finančnim zagatam uspeli sestaviti kakovosten program. Med drugim bodo gostili zasedbe, kot so Uriah Heep, OPM, Mnozil Brass, Osibisa ter Martin Medeski & Wood. Obiskovalci bodo prisluhnili tudi legendarnemu makedonskemu kitaristu Vlatku Stefanovskemu in Manuju Katchéju, ki je do zdaj sodeloval s Petrom Gabrielom in Stingom ter z Jeffom Beckom, Alom Di Meolo, Dire Straits, Janom Garbarkom, Manujem Chaom, Youssoujem N'Dourjem, Joejem Satrianijem in Tori Amos.

Lani so našteli rekordnih 700.000 obiskovalcev in tudi letos pričakujejo dober obisk. Letošnji proračun festivala znaša 2,2 milijona evrov, s tem da so organizatorji imeli velike težave s pridobivanjem finančnih virov. Število sponzorjev se je zmanjšalo, pod vprašajem je bila tudi vsota iz občinskega proračuna.

"Festival Lent je del mariborske identitete in mislim, da moramo vsi po svojih močeh prispevati k temu, da festival živi naprej," je na današnjem srečanju s sponzorji festivala povedal župan Andrej Fištravec.

Festival je od leta 1993 doživel že vrsto nadgradenj. Izšel je iz mednarodnega folklornega festivala Folkart, ki so ga v Mariboru na pobudo študentske folklorne skupine začeli prirejati leta 1989. Do zdaj so v mestu gostili že več kot 220 tujih in domačih folklornih skupin z več kot 7.700 udeleženci, letos pa pričakujejo goste iz Egipta, Kolumbije, Cipra, Ukrajine, Litve, Romunije in Makedonije. Častno pokroviteljstvo nad letošnjo izdajo je ob 10. obletnici konvencije o nesnovni kulturni dediščini prevzela generalna direktorica Unesca Irina Bokova.

Znotraj festivala še štirje festivalski sklopi
Znotraj Festivala Lent so poleg Folkarta še štirje festivalski sklopi. Festival uličnega gledališča Ana Desetnica in festival Jazzlent, ki orjeta ledino na svojih področjih, imata že dolgo zgodovino. Kljub pomislekom naravovarstvenikov je zadnja leta zelo obiskan tudi festival Park doživetij s koncerti, predstavami, delavnicami in športnimi dejavnostmi v Mestnem parku.

Pred dvema letoma je v okviru festivala nastal še festival ulične prehrane Sladolent, s katerim se želijo otresti očitkov na račun domnevno slabe kulinarične ponudbe na Lentu. Letos bo za goste festivala po vsem dostopnih cenah kuhalo 34 slovenskih kuharskih mojstrov, veliko poudarka pa bo tudi na bogati ponudbi vin.

Bliža se festival Lent