Mariborski baletniki se bodo predstavili s koreografijo Edwarda Cluga. Foto:
Mariborski baletniki se bodo predstavili s koreografijo Edwarda Cluga. Foto:
Plesnega festivala v Karmielu se udeleži več tisoč plesalcev z vsega sveta.

Mariborski baletniki so v mestu Karmiel uprizorili predstavo Lacrimas, za katero je koreografijo prispeval baletnik in eden najvidnejših koreografov v Sloveniji Edward Clug.

Vrhunska imena svetovnega plesa
Karmiel Dance Festival je eden večjih plesnih festivalov v Sredozemlju, na katerem vsako leto nastopijo vrhunska imena iz sveta plesa. Letos so v Izrael pripotovali moskovski baletni ansambel Stanislawski, baletni ansambel teatra Bolšoj, baletna zasedba opere in baleta iz Liona, poljska skupina Poznan Balet, plesalci varšavske opere, narodni baletni ansambel Južne Koreje, Balet Espanol in drugi.

Več tisoč plesalcev
Začetki festivala v prestolnici Galileje segajo 18 let nazaj, ko so se v Karmielu kulturno življenje mesta odločili popestriti z letnim mednarodnim srečanjem plesalcev. Festivala niso omejili zgolj na balet in postopoma se je Karmiel Dance Festival razvil v privlačno plesno druženje plesalcev različnih plesnih zvrsti, ki v mesto zvabi okoli 5.000 plesalcev z vsega sveta.

Kulturno življenje v Galileji
Festivalsko dogajanje že nekaj let spremljajo tudi delavnice za tiste, ki jim ples poleg zabave pomeni še način služenja vsakodnevnega kruha. Karmielski plesni festival pa ni edina kulturna popestritev življenja v Karmielu, saj mesto in njegova okolica slovita po številnih gledaliških, glasbenih in drugih festivalih.