Foto:
Foto:

Po določilih pogodbe, ki sta jo 30. decembra podpisala v Mariboru, bo Slovensko narodno gledališče Maribor z baletom Petra Iljiča Čajkovskega Labodje jezero, Delibesovo opero Lakme in s petimi koncerti Simfoničnega orkestra SNG-ja Maribor gostovalo v Osaki, Nagoji in Tokiu.

Odpotovala bo skoraj 200-članska zasedba
Na Daljni vzhod bodo operni in baletni ansambel ter Simfonični orkester, skupno skoraj 200-članska zasedba, odpotovali 15. aprila 2007, ko bodo simfoniki s koncertom odprli festival v Osaki. Na gostovanju, ki bo trajalo skoraj mesec dni, bodo umetniki po trikrat uprizorili operi Lakme in Labodje jezero, simfoniki pa bodo pripravili pet koncertov.

Mogoče sodelovanje do leta 2010
V Tokiu deluje le ena narodna opera, v kateri gostujejo najboljši evropski in svetovni ansambli. Kot je za MMC povedal Danilo Rošker, so se o gostovanju pogajali dalj časa, agente, ki po svetu izbirajo ansamble za nastop na Japonskem, pa sta prepričala kakovostna nastopa SNG-ja iz Maribora poleti v Križankah in pred kratkim na domačem odru. Tako pogodba ostaja odprta in omogoča tudi nadaljnje sodelovanje med ustanovama do leta 2010.