Sneguljčico, ki je namenjena otrokom, starejšim od pet let, so premierno uprizorili na Festivalu Ex Ponto leta 2010. Foto: Mini teater / Miha Fras
Sneguljčico, ki je namenjena otrokom, starejšim od pet let, so premierno uprizorili na Festivalu Ex Ponto leta 2010. Foto: Mini teater / Miha Fras
Obuti Maček
Marek Bečka je v Mini teatru režiral tudi predstavama Obuti maček in Mizica, pogrni se. Foto: Mini Teater

Poleg tega je na enem najbolj priznanih festivalov tako v Evropi kot v svetovnem merilu in vodilnem mednarodnem festivalu otroških gledališč v balkanski regiji nagrado za najboljšo režijo prejel režiser Sneguljčice Marek Bečka.
Festival v Subotici poteka od 20. do 28. maja. V okviru uradne selekcije festivala je bilo na treh različnih lokacijah uprizorjenih 23 predstav za otroke do 18. leta iz 15 držav, izbranih med 204 prijavljenimi iz 41 držav. Repertoar je bil zasnovan na visokih profesionalnih merilih, s poudarkom na raznovrstnosti oblike in pristopa in lutkarskem gledališkem izrazu, s premišljeno dodelanim programom in visokimi zahtevami pa je sodelovanje na festivalu omogočeno res le najboljšim, so sporočili iz Mini teatra.
Brez idilične narave, zato pa s kopico črnega humorja
Sneguljčica je premiero doživela 21. septembra 2010 v okviru Festivala Ex Ponto. Gre za reinterpretacijo kultne Sneguljčice bratov Grimm, ki je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 1, ki ga sofinancira Evropska komisija. Bečkove priredbe so vedno polne črnega humorja, improvizacije in preigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. V priredbah izvirnih besedil ohranja temeljne dogajalne loke, obenem pa z drznimi avtorskimi pristopi oblikuje svojevrstno ostrino humorja, skozi katero se vedno znova izraža realna, predvsem pa aktualna podoba sveta.
Zato junaki Sneguljčice niso več vpeti v svet čarobnega gozda, idilične narave, zastrupljenih jabolk in nadnaravnih poljubov. A brez hudobne mačehe, magičnega zrcala, hudomušnih palčkov in odrešitelja tudi tokrat ne gre. Za animacijo lutk sta poskrbela Jose in Elena Volpi, češki režiser in lutkar, soustanovitelj in član znanega lutkovnega gledališča Buchty a loutky iz Prage.