Včerajšnja in današnja akcija
Včerajšnja in današnja akcija "Karavana s tamičem" je poklon vsem delavcem v Sloveniji in obenem vabilo na otvoritveno predstavo Mladih levov Was ist Maribor?. Na vsaki postojanki bo Papirniški pihalni orkester Vevče, ki pri akciji kot poklon delavstvu sodeluje brezplačno, odigral nekaj udarnih pesmi, po megafonu pa bodo prebrali tudi sporočilo, s katerim želijo nasloviti prebivalce. Napisal ga je eden izmed ustvarjalcev predstave Aljoša Ternovšek. Foto: BoBo
Arhitekt Kjohei Sakaguči je dolga leta preučeval hiše in zatočišča, ki si jih na ulicah Tokia gradijo brezdomci, saj so funkcionalne, elegantne, iz recikliranih materialov in pripravljene na selitve. Izkušnjo arhitekture lahko po njegovem mnenju najbolj živo doživimo, kadar spimo zunaj, brez strehe in sten. Sam je tako živel, ko je dve leti brez denarja potoval po Japonskem in Indiji. Njegova inštalacija Dom je, kjer je srce bo pred Slovenskim etnografskim muzejem na ogled do 2. septembra. Foto: Spletna stran festivala
Nevenka Koprivšek, gonilna sila Mladih levov

Z otvoritveno instalacijo japonskega umetnika Kjoheija Sakagučija Mobile House (Practice for a Revolution) in predstavo Was ist Maribor? se nocoj začenja jubilejna, 15. izdaja mednarodnega festivala Mladi levi. Letošnji nabor festivalskih predstav bo angažiran in političen, saj bo odražal krizni čas.

Nocojšnje odprtje festivala na ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja bo kljub slavju in velikemu veselju ob 15-letnici festivala bolj podobno sedmini, napovedujejo prireditelji pri zavodu Bunker. Uvodna predstava Was ist Maribor? namreč dokumentira vzpon in propad mariborske Tovarne avtomobilov in motorjev (TAM). Avtorji predstave so Aljoša Ternovšek, Sebastijan Horvat, Matjaž Latin in Andreja Kopač.

V Ljubljani danes lahko srečate "tamiča"
Včeraj in danes začetek festivala po Ljubljani napoveduje kamion TAM-a, znan kot tamič. Na obhodu po mestu ga spremlja Papirniški pihalni orkester Vevče, iz megafona pa odmevajo zgodbe o propadu tovarne in pozivi k solidarnosti.

Festival bo letos skupno ponudil 12 predstav. Slovenske barve bo zastopala še predstava Živalska farma po znanem Orwellovem romanu v režiji Vita Tauferja. Glasbeni gostje 15. Mladih levov bodo srbski new-wave, post-pank izvajalci Pionir 10.

Ekipa festivala bo nadaljevala lanski uspešni projekt Lirični utrinki v mestu, organiziran bo tradicionalni piknik, letos pa bo prvič poskrbljeno tudi za festivalsko kuhinjo. V sklopu festivala bo potekala še okrogla miza z naslovom Kako prelisičiti krizo?.

"Levja kronika"
Mladi levi so v 15 letih festivala na 35 prizoriščih gostili 250 predstav umetnikov iz več kot 40 držav. Vse predstave bodo opisane v jubilejni publikaciji Levopis, ki bo kmalu izšla v slovenščini in angleščini.

Predstave bodo letos brezplačne, vsak obiskovalec pa bo lahko festival po lastni presoji podprl s prostovoljnimi prispevki.

Nevenka Koprivšek, gonilna sila Mladih levov