Slovenski kolektiv Betontanc že od ustanovitve leta 1990 vodi režiser Matjaž Pograjc. Po Pograjčevih predstavah o alpinizmu (Pavla nad prepadom) in nogometu (Nepremagljiva enajsterica) je Pista sveta zaživela na kolesih in v velodromu. Vrnitev Betontanca k
Slovenski kolektiv Betontanc že od ustanovitve leta 1990 vodi režiser Matjaž Pograjc. Po Pograjčevih predstavah o alpinizmu (Pavla nad prepadom) in nogometu (Nepremagljiva enajsterica) je Pista sveta zaživela na kolesih in v velodromu. Vrnitev Betontanca k "fizičnemu gledališču" si v Stari mestni elektrarni lahko ogledate v torek. Foto: Jure Frelih
Člani danskega kolektiva hello!earth bodo s svojo inštalacijo Re-street presenetili vse tiste, ki Tabor prečkajo vsak dan, in tiste, ki ga bodo obiskali prvič. Intervencije v sodelovanju z lokalno skupnostjo bodo povabilo k novemu doživetju Tabora in spodbuda za dojemanje različnih čustvenih ravni in socialnega tkiva mesta. Več pa vnaprej nočejo razkriti. Foto: Nada Žgank & hello!earth

Z dogodkom v režiji Betona Ltd. se bo drevi ob 21.00 začel 17. festival Mladi levi. Z odprtjem se bodo poklonili tako elektrarni kot tudi vsem ustvarjalcem in obiskovalcem v zadnjem desetletju.

Po besedah vodje programa Mladih levov Mojce Jug bo odprtje "še najbolj podobno koncertu oziroma zabavi". Program so oblikovali umetniki, glasbeniki in performerji, ki ustvarjajo pod okriljem stare elektrarne, med njimi so Primož Bezjak, Polona Janežič, Uroš Kaurin, Katarina Stegnar, Branko Jordan, Grega Zorc, Teja Reba in Leja Jurišić.

Bunker bo skupaj s prostovoljkami Dnevnega centra aktivnosti za starejše in kuharjem Boštjanom Napotnikom napekel kruh za tisoč ljudi, obiskovalce pa prosijo, naj s seboj prinesejo čim bolj raznolike namaze po svojem okusu.


Središče Ljubljane bo levje

Festival bo nato v dobrem tednu ponudil vrsto dogodkov v Stari mestni elektrarni, Dijaškem domu Tabor in Gledališču Glej, razširil pa se bo tudi po ulicah Tabora, na Prešernov trg in na Metelkovo, natančneje v Klub Gromka. Festivalsko druženje bo potekalo v Kavarni SEM-a.

Osrednji program, tako Jugova, zaznamujejo participatorni projekti, pri večini gledaliških predstav pa gre za intenzivno mešanje dokumentarnega gledališča, fikcije in osebnih zgodb v večjih slikah, kot so migracije. Ključno vprašanje je, opozarjajo organizatorji pri zavodu Bunker, kako splošne družbene razmere vplivajo na nekaj tako majhnega, kot je družina.

Mladi levi se bodo tudi tokrat posvetili delavnicam in pogovorom - potekali bosta delavnici dokumentarnega gledališča ter teorije in plesne analize -, pripravljajo pa tudi okroglo mizo Pasti participatornosti v umetnosti. Kot je že v navadi, bodo med festivalskimi predstavami poskrbeli za najmlajše - z vrtcem Levčki.

Gostji v imenu Mladih levov: Nevenka Koprivšek in Mojca Jug
Gostji v imenu Mladih levov: Nevenka Koprivšek in Mojca Jug