Oder
(2)
Valdesovi
Andres Valdes, profesor pantomime in mima iz Ljubljane, je bil rojen v Havani na Kubi. Že kot otrok je bil uspešen mali plesalec, ki je osvajal svet umetnosti in gledališča. Po končani igralski akademiji so se začela njegova potovanja in gostovanja po svetu. Leta 1964 ga je pot zanesla v Ljubljano, kjer je tudi ostal. V slovenski kulturni prostor je takrat prinesel novo zvrst umetnosti, sodobno pantomimo. S svojim znanjem in izkušnjami je prek te zvrsti začel dolgotrajen proces bogatenja in širjenja okvirov slovenskega kulturnega prostora, tudi kot svetovalec za gib v mnogih slovenskih gledaliških hišah. Foto: Cankarjev dom
Valdesovi
Z več solističnimi predstavami je Valdes obredel Slovenijo in nekdanjo Jugoslavijo po dolgem in počez, pantomimo pa je kot slovensko umetnost predstavil na številnih gostovanjih v tujini. Foto: Cankarjev dom

Dodaj v

"Moja pantomima je slovenska"

Večer pregovorov in rekov z Andresom Valdesom
1. april 2010 ob 11:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"S ponosom lahko povem, da moja pantomima ni ne kubanska ne francoska, ampak je slovenska," pravi Andres Valdes.

V Klubu Cankarjevega doma je bil na sporedu večer pregovorov in rekov z naslovom V šalo zavite resnice, kot si ga je zamislil pantomimik Andres Valdes. Pantomimik je letošnji dobitnik bršljanovega venca za življenjsko delo Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Večer je Valdes sooblikoval z ženo, plesno pedagoginjo Jano Kovač Valdes, in hčerko Veroniko. Kot je povedal, gre za nekoliko "preoblečeno predstavo" izpred sedmih let.

Umetnik bo gledalce popeljal v svet čiste pantomime z nekaj starimi in novimi, posebej za to priložnost ustvarjenimi pantomimskimi prizori o resnicah človeškega bivanja. V kratkih zgodbah se zrcali optimizem, krute dogodke pa prepletajo smešnost, lepota in skladnost.

V predstavi bo kot povezovalka pantomimskih prizorov sodelovala Valdesova hči Veronika, sicer dijakinja Umetniške gimnazije za sodobni ples. V šalo zavite resnice bodo v Cankarjevem domu na ogled še v četrtek, 8. aprila.

Vedno dela za zadovoljstvo občinstva
Valdesu so letos, na svetovni dan gledališča, 27. marca, izročili bršljanov venec za življenjsko delo, ki je namenjeno umetnikom, ki niso "strogo" povezani z gledališčem. Valdes je povedal, da mu nagrada veliko pomeni, čeprav vedno dela predvsem "v pričakovanju zadovoljstva občinstva".

Valdes ima kot pantomimik pri delu veliko svobode, s svojimi otroškimi predstavami zelo rad obiskuje šole. K svobodi navsezadnje sodi tudi to, je dejal Valdes, da ni vezan na institucijo. Na gostovanje ga morajo povabiti in mu predstavo seveda plačati.

Valdes je v Ljubljano s Havane na Kubi prišel leta 1964. "Naštudiranih sem imel pet točk, preostalo sem prepustil improvizaciji," je pojasnil ter poudaril, da je v Ljubljani zelo obogatil svoj repertoar, "zato lahko s ponosom povem, da moja pantomima ni ne kubanska ne francoska, pač pa je slovenska".

Valdes, sprva plesalec in igralec, nato mojster pantomime, se je v Parizu učil in izpopolnjeval pri legendah te zvrsti, Etiennu Decrouxu in Marcelu Marceauju. Njemu je bil nekaj časa celo asistent. Mimu in pantomimi je posvetil vse življenje, ustvarjalne vrhunce pa je dosegel v Sloveniji.

V slovenski kulturni prostor je prinesel dotlej skoraj neznano umetniško zvrst. Skozi desetletja je v gibalnih in pantomimskih veščinah izoblikoval marsikaterega dramskega igralca in bil desetletje izredni predavatelj na AGRFT-ju.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
kras
# 08.04.2010 ob 22:53
Čudovito je bilo! Na pogled tako lahkotno telo, izčiščene linije, živahne hipne preobrazbe izraza... Kako asketsko- samo gib! In tako zgovoren... Čestitam!!!!!
sejnik
# 01.04.2010 ob 13:21
Valdesu so letos, na svetovni dan gledališča, 27. marca, izročili bršljanov venec za življenjsko delo, ki je namenjeno umetnikom, ki niso "strogo" povezani z gledališčem.

Kdo to? Društvo ljubiteljev A. Valdesa?
Kazalo