Helen Mirren se še ni odrekla vlogi kraljice Elizabete II. Po uspešni filmski pripovedi o kraljičinem življenju jo upodablja še na broadwajskem odru. Foto: EPA
Helen Mirren se še ni odrekla vlogi kraljice Elizabete II. Po uspešni filmski pripovedi o kraljičinem življenju jo upodablja še na broadwajskem odru. Foto: EPA
Jessica Lang
Prihodnjo sezono se v igri Dolgega dneva potovanje v noč na Broadway vrača Jessica Lang. Foto: Reuters

Helen Mirren je v predstavi The Audience (Avdienca) še enkrat prevzela vlogo kraljice Elizabete, Bradley Cooper nastopa v predstavi Človek slon (The Elephant Man), Hugh Jackman pa v The River (Reka). V prihodnji sezoni se na Broadwayu že veselijo vrnitve dvakratne oskarjevke Jessice Lange, ki bo nastopila v O'Neillovi s pulitzerjem nagrajeni mojstrovini Dolgega dneva potovanje v noč.
Največ gledalcev videlo Levjega kralja
Broadwajsko ponudbo si je v tej sezoni ogledalo 13,1 milijona gledalcev, ki so v blagajno prinesli 1,36 milijarde dolarjev, kar je 7,6 odstotka več kot prejšnjo sezono. Samo uspešnica Levji kralj je prinesla 101,9 milijona dolarjev, zelo donosna sta bila muzikal Wicked, s katerim so zaslužili 66,1 milijona dolarjev, in več kot uspešen odrski poskus "očetov" South Parka Matta Stona in Treya Parkerja The Book of Mormon, zaradi katere so blagajne polnejše za 84,2 milijona dolarjev.
"Za nami je zares izjemna sezona in nadvse zadovoljna sem, da smo podrli vse rekorde," veselja ne skriva Charlotte St Martin, predsednica združenja broadwajskih gledališč, ki povezuje lastnike gledališč, njihove vodje, producente in menedžerje. Že več let poudarjamo, da na Broadwayu vsakdo najde kaj zase. 13-odstotna rast občinstva v obdobju dveh let to očitno potrjuje," še pravi.
Deset novih muzikalov in 11 novih predstav
Sezona je postregla s 37 produkcijami, med katerimi je bilo deset novih muzikalov in pet uspešnic iz prejšnjih sezon ter 11 novih predstav, devet ponovitev in dva posebna performansa.
Pred slovesom sezone jih čaka še podelitev tonyjev, najvišjih ameriških gledaliških priznanj, ki jih bodo 7. junija podelili v Radio City Music Hall v New Yorku. Vse oči so uprte v odrsko priredbo z oskarjem nagrajenega filma Američan v Parizu in predstavo Fun Home, ki vodita z vsak po 12 nominacijami. Z desetimi nominacijami jim sledi parodija Something Rotten!; 69. podelitev tonyjev bosta povezovala tonyjevka Kristin Chenoweth in njen stanovski kolega Alan Cumming.