Oder
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 9 glasov Ocenite to novico!
Absurdna komedija Umor v vili Roung v izvedbi Dramske družine F.B. Sedej iz Števerjana je harmonično oblikovana in kompleksna uprizoritev, tako v smislu likovne podobe, glasbenih vložkov, vodenju igralca v prostoru in seveda v ekspresivni, predvsem pa natančni igralski interpretaciji, je ocenila žirija. Foto: JSKD
Utemeljitev nagrade za najboljšo igralko: »Neža Strenčan suvereno vodi svoj dramski lik iz zdolgočasene, brezdelne gospodične, preko nepotešene žene do ženske, ki se sooči z realnostjo in se z njo sprijazni. Njena igra je značajsko trdna, kar vlogi daje poseben žar. Nežo odlikujejo jasna dikcija, prepričljivo in sproščeno odrsko gibanje in sposobnost, da odrskim partnerjem omogoča živahno soigro. Vlogo gradi natančno, zrelo in disciplinirano ter s tem ustvari polnokrven odrski lik.« Foto: JSKD
»Niko Turk je svojega dohtarja zasnoval kot preračunljivega in nepredvidljivega odvetnika ostrega jezika, ki nikoli ne zamudi priložnosti, da se okoristi s tujim denarjem ali nesrečo. Je suveren v verzu in jasen v interpretaciji. Je hiter v mislih in v gibu, z lucidno energijo preigrava posamezne situacije in jih stke v duhovite prizore. Z občutkom za ritem komedije izžareva pozitivno energijo in radost do življenja, s katero nase priklene gledalčevo pozornost.« Foto: JSKD

Na Linhartovem srečanju so slavili zamejci

Zmagoslavje predstave Umor v vili Roung
28. september 2013 ob 22:00,
zadnji poseg: 29. september 2013 ob 09:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

S podelitvijo matičkov, priznanj za najboljše gledališke stvaritve pretekle sezone, se je v Postojni končalo 52. Linhartovo srečanje, festival gledaliških skupin Slovenije in zamejstva, ki ga pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Matička za najboljšo predstavo v celoti je prejela predstava Umor v vili Roung Dramske družine F. B. Sedej iz italijanskega Števerjana, režiser predstave Franko Žerjal pa je domov odnesel še matička za režijo.

"Žerjal je Umor v vili Roung zasnoval kot zabavni variete. Njegova režija je izčiščena, polna duhovitih domislic in gegov, ki jih spretno vpleta v tok dogodkov. Z varno roko potrpežljivo vodi igralce, ki kljub svoji stilizirani, na trenutke že kar nadrealistični igri, nikoli ne prestopijo meje okusnega," je v svojo utemeljitev matička zapisala žirija, ki so jo sestavljali predsednica, igralka Minu Kjuder, arhitektka in scenografinja Ana Rahela Klopčič in igralec Gorazd Žilavec

O zmagovalni predstavi v samih presežnikih
O zmagovalni predstavi pa so med drugim zapisali takole: "Verjetno največja odlika predstave je v tem, da se igralci na odru nikoli ne pozabijo zabavati. Z odrskim veseljem preplavljajo občinstvo, ki – kakor začarano – niti za trenutek ne more ostati ravnodušno. Predstava, po kateri si na koncu rečeš le še: ŠE!"

Žirija je poleg matička za najboljšo predstavo v celoti in režijo podelila tudi igralska matička. Matička za najboljšo žensko vlogo je prejela Neža Strenčan za vlogo Nore v predstavi Nora Nora v izvedbi Gledališkega ansambla KUD Zarja Trnovlje – Celje, matička za najboljšo moško vlogo pa Niko Turk za vlogo jezičnega dohtarja v predstavi Burka o jezičnem dohtarju v izvedbi Gledališke skupine KD Slomšek, Slovenska Bistrica.

Slovensko ljubiteljsko gledališče cveti
"Letošnje predstave so bile izredno raznolike in zanimive. Pokazale so na bogastvo ljubiteljskega gledališkega izraza. Kot žirija smo bili popolnoma soglasni pri izboru najboljše predstave v celoti, saj je predstava izstopala v vseh pogledih. Navdušuje nas, da so vse skupine v Postojni prisotne ves čas trajanja festivala, se spodbujajo in izmenjujejo izkušnje. Ne gre samo za tekmovanje, temveč za pravi gledališki praznik. Linhartovo srečanje je še vedno vrhunec ljubiteljske gledališke ustvarjalnosti,« je ob koncu festivala povedala žirija.

Linhartovo srečanje je osrednja in najpomembnejše gledališka prireditev v organizaciji JSKD-ja. Srečanje predstavlja izbor najkakovostnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. Nanj se lahko prijavijo vse slovenske ljubiteljske gledališke skupine, ki delujejo v Sloveniji, v zamejstvu ali tujini. V sezoni 2012/13 se je za nastop na festivalu na lokalnih ravneh potegovalo kar 125 predstav, kar priča o izjemni vitalnosti ljubiteljskega gledališča pri nas.

VIDEO
Podelitev matičkov sklenilo 52. Linhartovo srečanje
A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo