EnKnapGroup (EKG) je edini stalni ansambel za sodobni ples pri nas, svoj repertoar predstavljajo z več kot 50 uprizoritvami letno na slovenskih odrih in rednimi mednarodnimi turnejami. Foto: EnKnapGroup
EnKnapGroup (EKG) je edini stalni ansambel za sodobni ples pri nas, svoj repertoar predstavljajo z več kot 50 uprizoritvami letno na slovenskih odrih in rednimi mednarodnimi turnejami. Foto: EnKnapGroup

Gre za idejo predstave Pearl, ki bo doživela premiero kot ena izmed dveh novih produkcij mednarodnega plesnega ansambla EnKnapGroup (EKG). V Španskih borcih bo pod naslovom Zamah na robu ob tej predstavi na ogled še predstava Loop de loop, ki so jo plesalci EKG ustvarili v sodelovanju s koreografoma Guyjem Naderjem in Mario Campos.

Preiskovanje skrajnega roba in meja
Material za predstavo Pearl se je razvil iz vztrajne fizične, verbalne in čustvene raziskave, ki je ves čas vključevala odzive, impulze, vnos in izkušnje nastopajočih.

Dosedanja koreografska načela pa so tista, ki jim sledita koreografa v predstavi Loop de loop. To delo je popotovanje po ukrivljenih krožnih poteh ter po razsežnostih in volumnih, ki jih telo lahko odkriva v prostoru, so sporočili iz Centra kulture Španski borci.

Predstava Loop de loop tako išče nenehno gibanje in se sprašuje, kako ga preusmeriti, se poigrava z breztežnostjo in težo, s centrifugalnimi silami telesa ter na novo odkriva nove smeri hitrosti in pospeška. S svojo neomajno osredotočenostjo na užitek in veselje ob ponavljanju skuša predstava opozoriti na zaznavanje časa, spomina in preživetih izkušenj ter na zaporedje neskončnih priložnosti za primerjanje prostora in časa.

Edini stalni ansambel za sodobni ples pri nas
Mednarodna skupina EnKnapGroup, ki jo je leta 2007 ustanovil koreograf Iztok Kovač, je edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. V devetih letih so sodelovali z več kot 30 slovenskimi in mednarodnimi koreografi ter režiserji. Ustvarili so skoraj 30 celovečernih predstav in plesni film. Svoj repertoar predstavljajo z več kot 50 uprizoritvami letno na slovenskih odrih in rednimi mednarodnimi turnejami.

Drevišnja premierna večera Zamah na robu v Španskih borcih se bo začela ob 20. uri. V petek bo ob isti uri repriza, po njej pa bo publicistka Nika Arhar vodila pogovor s koreografi Naderjem, Camposovo in Hodovo.