V glavnih vlogah nastopata Goršič in (fiktivni) Mozart. Foto: Miha Fras
V glavnih vlogah nastopata Goršič in (fiktivni) Mozart. Foto: Miha Fras
Stolčki
Stol(čk)i so tudi retrospekcija igralčeve kariere. Foto: Miha Fras
Stolčki
Scenografijo za predstavo je zasnovala Nina Goršič, kostume pa Rosana Knavs. Foto: Miha Fras

Stol(čk)i temeljijo na Ionescovi drami Stoli (1952), kjer nastopa ostareli par, ki živi v osamljeni hiši ob morju. Moški želi človeštvu posredovati sporočilo, o katerem meni, da bo rešilo svet. Zato k sebi povabi najpomembnejše ljudi svojega časa in jim pripravi stole. A gostje jih nikoli ne zasedejo, saj so le fantomi v junakovi glavi.

V predstavi Mini teatra pa se bo Niko Goršič, obenem glavni igralec in režiser (v tej vlogi se podpisuje kot Nick Upper) pogovarjal s fiktivnim Amadeusom Mozartom. Predstava se osredotoča na Goršičevo vlogo v slovenskem gledališkem prostoru.

MMC bo podelil po dve vstopnici za ponovitvi 10. 1. in 11. 1. ob 20. uri. Svoje podatke nam do srede do 15. ure pošljite na ta naslov in morda boste izžrebani.
Žreb je bil naklonjen: Karmen Avsec in Robertu Španu.

"Pogled v preteklost (jugo)slovenskega teatra"
Kot pravijo v Mini teatru, so Stol(čk)i igralčev osebni pogled "v preteklost (jugo)slovenskega teatra in intimna retrospekcija velike kariere, ki je niso zaznamovali narcizem, priznanja in kavarniške anekdote, temveč je globoko vsajena v zavest o pomenu skupnega".

"Ideja dramaturga predstave Ivice Buljana je bila, da sam naredim srečanje velikanov po Ionescu, nastala pa je tako rekoč avtorska predstava v nekakšnem komedijskem žanru. Gre za sodobnejši pristop do Ionesca, za katerega vemo, da ga je vse življenje spremljala fobija pred smrtjo," je za STA povedal Goršič.

Predstava za vse, ki bi jih želel ob grobu
V predstavo, ki jo je igralec podnaslovil ironični rekviem, je povabil prijatelje in velikane iz umetniškega sveta, "za katere bi si želel, da so ob mojem grobu". "Gre za fiktivni rekviem. Povabil sem tudi Mozarta, da konča predstavo s svojim Rekviemom," je dejal in dodal, da gre nekako tudi za gledališko učno uro, namenjeno občinstvu.

Scenografijo za predstavo je zasnovala Nina Goršič, kostume pa Rosana Knavs.

Življenje, posvečeno gledališču
Niko Goršič je iz igre diplomiral leta 1970 na ljubljanski Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo. Odigral je okoli 200 vlog v gledališču, na filmu in televiziji ter zrežiral 28 gledaliških predstav. Prejel je 31 priznanj in nagrad, največ za delovanje na področju gledališča.