Na predvečer ponovnega odprtja so slavni Bolšoj slavnostno osvetlili. Foto: Reuters
Na predvečer ponovnega odprtja so slavni Bolšoj slavnostno osvetlili. Foto: Reuters
Šestletno prenovo enega svetovnih kulturnih zakladov so zasenčile zamude in finančni škandali. Foto: Reuters
Stavba gledališča je bila v tako slabem stanju, da ji je grozilo rušenje. Foto: Reuters
Odprtje prenovljenega Bolšoj teatra

Na gala otvoritvenem večeru sta med drugim nastopili primabalerina Svetlana Zakarova in francoska sopranistka Natalie Dessay. Med velikimi imeni, ki bodo nastopila na odprtju, so še operni zvezdi Dmitrij Hvorostovski in Angela Gheorghiu, pa tudi mlada plesalca Natalija Osipova in Ivan Vasiljev.

Prireditev, ki je namenjena le vabljenim gostom, bo imela množica priložnost spremljati tudi na velikem zaslonu pred gledališčem, poleg tega jo bo prenašala ruska televizija, prenos pa bo potekal tudi v nekaterih kinematografih po svetu, je povedal direktor gledališča Anatolij Iksanov.

Gledališče v središču Moskve je vrata zaradi prenove zaprlo že leta 2005, vendar pa se je prenova, ki je stala več kot 570 milijonov evrov, močno zavlekla. Stavba iz leta 1820 je bila namreč v precej slabšem stanju, kot so pričakovali.

Namesto rušenja obnova
"Sedemdeset odstotkov stavbe je bilo v tako slabem stanju, da je grozilo, da se bo preprosto porušila," je dejal Mihail Sidorov, predstavnik ruskega gradbenega podjetja Summa Capital, ki je prenovo gledališča prevzelo leta 2009. Dodal je, da je sicer v takšni situaciji bolj običajno, da se stavba poruši kot pa obnavlja.

Od začetka prenove je ansambel Bolšoj teatra nastopal v stavbi, ki stoji nasproti gledališča. Prenova gledališča pa ni le polepšala pročelja in notranjščine, ampak je tudi posodobila prostore v zaodrju. Povečali so tudi orkestrsko jamo.

Pravkar končana prenova je bila prva obsežnejša po letu 1856, ko je gledališče prizadel požar. Iksanov je ponovno odprtje gledališča označil za "nacionalni praznik".

Sovjetski grb, srp in kladivo odstranjeni
V sklopu prenove so s pročelja odstranili sovjetski grb in ga nadomestili z dvoglavim orlom, državnim simbolom Rusije. Z gledališke zavese sta izginila tudi srp in kladivo.

"Danes vstopamo v imperialno gledališče, ne več v gledališče sovjetskega časa," je dejal Sidorov in dodal, da so se, kolikor je bilo le mogoče, vrnili v 19. stoletje. Tako so denimo restavratorji kar tri leta porabili za zamenjavo rdečih svilenih stenskih tapet v imperialnem foyerju, ki so ga uredili v 19. stoletju ob kronanju zadnjega ruskega carja, Nikolaja II.

Prenovljeni Bolšoj teater naj bi sicer po prvotnih načrtih vrata odprl leta 2008, a je bilo odprtje večkrat prestavljeno zaradi čezmernega naraščanja stroškov, leta 2009 pa se je zamenjal še izvajalec del.

Odprtje prenovljenega Bolšoj teatra