V enem tednu bo SMG prikazal predstave, ki so trenutno največje mednarodne uspešnice tega gledališča, vključno z najbolj razvpito predstavo ta hip, Naše nasilje in vaše nasilje. Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos
V enem tednu bo SMG prikazal predstave, ki so trenutno največje mednarodne uspešnice tega gledališča, vključno z najbolj razvpito predstavo ta hip, Naše nasilje in vaše nasilje. Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos
Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!
V predstavi Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! igrajo Primož Bezjak, Olga Grad, Uroš Kaurin, Boris Kos, Uroš Maček, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga in Matija Vastl. Besedilo je plod sodelovanja celotne umetniške ekipe, saj se je izoblikovalo skozi dvomesečni proces ustvarjanja. Foto: Žiga Koritnik

V MMC-jevi nagradni igri bomo petim izžrebancem podarili paket vstopnic za vse tri predstave, ki se bodo zvrstile v prvih novembrskih dneh.

NAGRADNA IGRA JE ZAKLJUČENA. PREDSTAVE SI BODO OGLEDALI MITJA AVSEC, MAKS VALENČIČ, TILKA JAMNIK, ANA ROSA IN MARTIN VALINGER.

Naše nasilje in vaše nasilje je najnovejša Frljićeva predstava, ki je slovensko premiero doživela oktobra, pred tem pa dvignila precej prahu na evropskih gledaliških odrih, predvsem na Poljskem, kjer je bila po uprizoritvi na Festivalu novih dramaturgij v mestu Bydgoszcz deležna prijave policiji. V predstavi Naše nasilje in vaše nasilje Frljić opazuje Evropo, ki jo je presenetila begunska kriza. Slika Evropo, ki brez pomislekov pozablja na svojo kolonialno preteklost, medtem ko zapira meje tisočim, ki bežijo prav pred posledicami evropske in ameriške politike. V njej odpre nekaj neprijetnih vprašanj, med drugim tudi to, ali se zavedamo, da je naša blaginja odvisna od tisočih mrtvih na Bližnjem vzhodu. Režiserja je navdihnil roman Estetika odpora Petra Weissa, predstava pa je nastala po naročilu in v produkciji HAU Hebbel am Ufer iz Berlina ter koprodukciji z Wiener Festwochen (Dunaj), SMG-ja, Kunstfest Weimar (Weimar), Zürcher Theater Spektakel (Zürich) in Hrvatskega narodnega kazališta Ivana pl. Zajca (Reka).

V predstavi Kompleks Ristić gledališče raziskuje svojo zgodovino in kulturno-politično dogajanje nekdanje Jugoslavije. Ljubiša Ristić, sloviti in kontroverzni srbski režiser, je pomembno zaznamoval delovanje Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ob 60-letnici delovanja se je zato gledališče lotilo raziskovanja njegovega delovanja v tedanjem kontekstu. Projekt so posvetili njegovemu opusu in federativnemu gledališkemu projektu KPGT-ja (Kazalište Pozorište Gledališče Teatar), pa tudi njegovemu kontroverznemu političnemu delovanju oziroma spreminjajočim se političnim okoliščinam sploh. Predstava, ki je združila dve kontroverzni imeni, kot sta Ljubiša Ristić in Oliver Frljić, ni bila neopažena in je sprožala glasna mnenja že pred samo premiero, pozneje pa se je je prijel tudi naslov Missa za Jugoslavijo.

Večkrat nagrajena predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! je bila premierno uprizorjena marca 2010, gledališče pa se je z njo predstavilo na več mednarodnih festivalih. Njen okvir je krvav razpad Jugoslavije, tematizira nacionalizem in ksenofobijo, smrt ter odnos med igralci in gledalci. V predstavi so se ustvarjalci lotili ljubezni in sovraštva do gledališča, umetniške in civilne svobode, to pa so postavili v fragmente zgodbe o razpadu Jugoslavije in simbolnega prostora nekdanje skupne države, v katerem se pojavljajo univerzalne dileme, pred katerimi si pogosto zatiskamo ušesa. Del besedila je vezan na specifično okolje, v katerem se uprizoritev odvija, in v tem neposredno nagovarja gledalce.

Kako do vstopnic?
Če se želite potegovati za vstopnice treh uprizoritev, nam do sobote, 29. novembra, do 12. ure pošljite pravilen odgovor na vprašanje: Kje so premierno uprizorili najnovejšo Frljićevo predstavo Naše nasilje in vaše nasilje? Odgovore nam lahko pošljete na mmc-kultura@rtvslo.si. Zraven pripišite svoje kontaktne podatke in dneve, ob katerih bi si ogledali predstave.

Novembrske ponovitve si bodo sledile v naslednjih dneh:
3. 11. ob 17.00 – KOMPLEKS RISTIĆ
4. 11. ob 19.00 – KOMPLEKS RISTIĆ
5. 11. ob 20.00 – PREKLET NAJ BO IZDAJALEC SVOJE DOMOVINE!
6. 11. ob 20.00 – NAŠE NASILJE IN VAŠE NASILJE
7. 11. ob 20.00 – NAŠE NASILJE IN VAŠE NASILJE
8. 11. ob 20.00 – PREKLET NAJ BO IZDAJALEC SVOJE DOMOVINE!


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.