V predstavi igrajo Matej Recer, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Nika Mišković, Blaž Šef, Jerko Marčić in Primož Bezjak. Foto: SMG/Nejc Saje
V predstavi igrajo Matej Recer, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Nika Mišković, Blaž Šef, Jerko Marčić in Primož Bezjak. Foto: SMG/Nejc Saje

Ljubiša Ristić, sloviti in kontroverzni srbski režiser je pomembno zaznamoval delovanje Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ob 60-letnici delovanja se je zato gledališče lotilo raziskovanja njegovega delovanja v tedanjem kontekstu. Projekt so posvetili njegovemu opusu in njegovemu federativnemu gledališkemu projektu KPGT (Kazalište Pozorište Gledališče Teatar), pa tudi njegovemu kontroverznemu političnemu delovanju oziroma spreminjajočim se političnim okoliščinam sploh.
Predstava, ki je združila dve kontroverzni imeni, kot sta Ljubiša Ristić in Oliver Frljić, ni bila neopažena in je sprožala glasna mnenja že pred samo premiero, pozneje pa se je je prijel tudi naslov Missa za Jugoslavijo. Gre za enega večjih mednarodnih koprodukcijskih projektov, kakršni so v slovenskem gledališču redki - za uprizoritev so se s Slovenskim mladinskim gledališčem povezali še gledališče Ivana pl. Zajca z Reke, festivalom Bitef v Beogradu in MOT-om v Skopju.

MMC RTV SLO bo v sodelovanju s SMG-jem trem nagrajencem podaril po dve vstopnici za ponovitev v sredo, 25. novembra, ob 19. uri v Slovenskem mladinskem gledališču.

Nagrajenci so Nina Čehovin, Tina Merica in Matjaž Briški.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najkasneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.