Celotna prenova naj bi bila končana spomladi leta 2009. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana
Celotna prenova naj bi bila končana spomladi leta 2009. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana
SNG Opera in balet Ljubljana
Osrednji problem predstavljata predvsem prostorska stiska in akustika. Foto: RTV SLO
Obnova opere

Pogodbo so podpisali kulturni minister Vasko Simoniti, predstavnik gradbenega podjetja SCT Aleksander Mezet in predsednica gradbenega podjetja Vegrad Hilda Tovšak, podpis pa je dal zeleno luč za začetek prve faze gradnje prizidka in obnove operne hiše. Ta naj bi se začela v naslednjih tednih. Kot določa pogodbeni rok, naj bi bila začetna dela končana v petih mesecih, po besedah ministra pa naj bi bila celotna prenova končana spomladi leta 2009.

Institucija nacionalne vrednosti
Ob podpisu pogodbe je Simoniti izrazil tudi zadovoljstvo nad tem, da bo prva faza prenovitvenih del operno-baletne hiše nemoteno stekla in izrazil upanje, da bo gradnja v predvidenih rokih tudi končana. Dodal je še, da bo zaključek del v veliko veselje tako operno-baletnega ansambla, ki je doslej delal v nemogočih razmerah, kot ljubiteljem opere, mestu Ljubljana in nenazadnje celi državi, saj gre za institucijo nacionalne vrednosti.

Ministrstvo za kulturo je za prvo fazo prenove namenilo 3,5 milijona evrov (840 milijonov tolarjev), vrednost prvotno predvidenega vložka pa se je tako dvignila za slabih 24 odstotkov. Po besedah Simonitija so dvig vložka po usklajevanju strokovne službe z izvajalci sprejeli z razumevanjem, saj so tako prišli do optimalne cene, ki omogoča izvedbo del.

Z izvajalci del je ministrstvo sklenilo pogodbo "na ključ", po kateri so izvajalci zavezani k temu, da jo izpeljejo od začetka do konca. Kot je še pojasnil minister, bodo v naslednjih dneh objavili še razpis za drugo fazo izgradnje.

Projekt v treh delih
Obnova ljubljanske operne hiše se nanaša na projekt, ki sta ga v 90. letih zasnovala Jurij Kobe in Marjan Zupanc s sodelavci. Projekt obnove operne hiše, ki ima že vrsto let največ težav predvsem z akustiko in prostorsko stisko, je sestavljen iz treh delov. Prvi del obsega nov prizidek, ki bo ponujal nove velike vadbene prostore za orkester, operni zbor in baletni ansambel, prostore za garderobe in sanitarije. V drugem delu so si zamislili prenovo v osrednjem delu, kjer se nahaja odrski stolp, v tretjem pa se bodo lotili del ob samem teatru, med katera je vključena gradnja prostorov za srečevanje občinstva, ki jih bodo po načrtih zgradili pod parterjem.

Obnova opere