Linhartovo srečanje vpeljuje spremljevalna predstava GENERACIJE Inštituta za boljše čase Maribor, ki je zmagala na letošnjih Vizijah. Foto: Matej Maček
Linhartovo srečanje vpeljuje spremljevalna predstava GENERACIJE Inštituta za boljše čase Maribor, ki je zmagala na letošnjih Vizijah. Foto: Matej Maček
Linhartovo srečanje
Festival se bo sklenil v soboto s podelitvijo festivalskih nagrad matičkov. Foto: Linhartovo srečanje

Spremljevalna predstava Generacije bo letošnje dogajanje uvedla danes ob 10.00, slavnostno odprtje pa bo sledilo ob 20.00, ko bo Javni sklad RS za kulturne dejavnosti tudi podelil Linhartovo plaketo in Linhartove listine za odmevne dosežke na področju ljubiteljskega gledališča v lanskem letu. Linhartovo plaketo za prejme celjski ljubiteljski igralec Živko Beškovnik, dobitniki Linhartovih listin pa so Stane Čuden, Petra Mlinar in Bojan Vister.

Za priznanja se poteguje sedem predstav, ki jih je na regijskih srečanjih izbrala selektorica Ana Ruter. Za letošnje matičke se potegujejo predstave Grenki sadeži pravice (Milan Jesih) v izvedbi gledališke skupine ONinME iz Ljutomera, Macbeth (William Shakespeare) Gledališča Zarja Celje, Ikarus (Rok Sanda) v izvedbi Društva Mali Petelin in Na odprtem morju (Slawomir Mrožek) v izvedbi Gledališke skupine KUD Štefana Kovača Murska Sobota. V ožji izbor je uvrstila še Triko (Milan Jesih) v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Goli pianist (Matjaž Zupančič) Teatra JJ, KD Janeza Jalna iz Notranjih Goric in Samotni zahod (Martin McDonagh) v izvedbi KD Igralska skupina pri Gledališču Toneta Čufarja Jesenice.

O najboljših predstavah bo presojala žirija, ki jo sestavljajo gledališka kritičarka, teoretičarka in direktorica Slovenskega gledališkega inštituta Mojca Jan Zoran (predsednica žirije), režiser, dramatik in profesor na AGRFT Matjaž Zupančič in igralec Jurij Zrnec.

Selektorica izbirala med 125 predstavami
Srečanje, ki ga prirejata Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in Občina Postojna, predstavlja izbor najkakovostnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. Letos se je na lokalni ravni za uvrstitev na festivalu potegovalo kar 125 predstav, kar priča o izjemni vitalnosti ljubiteljskega gledališča pri nas. 55. festival se bo končal v soboto s podelitvijo priznanj, in sicer matička za najboljšo predstavo v celoti ter tri matičke za posebne dosežke po izboru žirije.