V 39 stopnicah se Richard Hannay znajde v situaciji, ko nedolžen beži pred policijo, ki je prepričana, da je morilec, ter pred tujimi agenti, ki jih želi razkrinkati in rešiti državo pred skrivnostno organizacijo. Foto: Špas teater
V 39 stopnicah se Richard Hannay znajde v situaciji, ko nedolžen beži pred policijo, ki je prepričana, da je morilec, ter pred tujimi agenti, ki jih želi razkrinkati in rešiti državo pred skrivnostno organizacijo. Foto: Špas teater
V predstavi Proti severnemu vetru si Emmi (Vesna Pernarčič) in Leo (Rok Vihar), oba sredi tridesetih, ne pišeta le v nočeh, ko piha severni veter in Emmi ne more spati, temveč sta vsak dan znova ujetnika čakanja na naslednje sporočilo. Stavek za stavkom se v virtualni anonimnosti zaljubita. Kako resnična so njuna čustva? Kaj bi se zgodilo, če bi stopila iz virtualnega prostora in se srečala v resničnosti? Predstava je nastala na osnovi istoimenske nemške uspešnice o spletnem ljubezenskem razmerju. Foto: PG Kranj
November
Dramo November je znameniti ameriški dramatik Mamet napisal leta 2008. Gre torej za sodoben tekst, ki pa se ne dotakne zgolj ameriške administracije, ampak se lahko kot koprena raztegne čez celotno svetovno politično dogajanje. V Beli hiši se iztekajo zadnji dnevi vladavine ameriškega predsednika Charlesa Smitha. Na volitvah mu slabo kaže, v materialnih zadevah se je uštel, zato zdaj s pomočjo svojih svetovalcev (ti so bodisi cinični bodisi nepopravljivi idealisti) panično 'rešuje', kar bi se še dalo rešiti. Foto: SNG Drama

Po izboru občinstva je najžlahtnejša komedija Nežka se moži.

Pernarčičeva si je nagrado po mnenju strokovne žirije, ki so jo sestavljali pisatelj in dramski igralec Tone Partljič, filmski režiser Janez Lapajne in direktorica Muzeja novejše zgodovine Celje Tanja Roženbergar Šega, prislužila za vlogo Emmi Rothner v romantični drami Proti severnemu vetru. Gre za dramatizacijo romana avstrijskega pisatelja Daniela Glattauerja v izvedbi in sodelovanju dveh gledališč - Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

Ljubezen v (e-)pismih
Igralka je, ocenjuje žirija, na omejenem scenskem prostoru postopoma razkrivala čustvene plasti Emmi Rothner od igre virtualnega dopisovanja do vznemirjenosti in skoraj tragične osamljenosti ter odpovedi z odlično kontroliranimi humornimi toni, izbruhi in v bistvu s komičnimi sredstvi izrazila eksistencialno stisko sodobne žene. "Iz omejenega prostora je igralkina prezenca napolnila in dosegla ne le ves oder, ampak tudi avditorij."

Strupena farsa iz Ovalne dvorane
Matjaž Tribušon
je nagrado prejel za vlogo Charlesa Smitha v komediji November Davida Mameta v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Igralec je farsično osebo ne preveč inteligentnega predsednika ZDA oblikoval intelektualno obvladano, v drži in besedi komično in satirično, vendar tudi z dozo človeške topline, ki zaradi funkcije, sodelavcev, bližajočih volitev in raznih ciničnih pritiskov seveda ne more zaživeti. Obenem prav njegova igra dokazuje, da za komediografe in komedijante ni tabujev in cenzure, kar velja tudi pri nas še zlasti poudariti, je ocenila žirija.

Po mnenju žirije si je Jaša Jamnik nagrado za žlahtnega režiserja prislužil za režijo komedije 39 vstopnic. "Njegova režija parodije in lepljenke iz Hitchcockovih filmov je odlično razigrala igralski kvartet in v silovitem tempu ter ritmu ob mnogih detajlih vodila domiselno in intenzivno komedijsko dogajanje. Tako se komedija s sugestivno prezenco razširi tudi onkraj omejenega scenskega prostora v zaodrje in avditorij. In to intenzivno in rastoče brez vsakega zastoja v neštetih scenskih spremembah, preoblekah in vstopanjih iz lika v lik."

4 igralci in kar 139 vlog
Predstava Patricka Barlowa in Johna Buchana 39 vstopnic v izvedbi Špas teatra je tudi žlahtna predstava letošnjih Dnevov komedije. Kot navaja žirija, štirje zlasti za komedijo talentirani igralci so s preoblekami, situacijsko komedijo, uporabo rekvizitov in odrsko inovativnostjo napolnili in razživeli komedijsko dogajanje ne le v okviru scene, ampak tudi zaodrja in s tem občinstvu darovali duhovito, gledališko impulzivno in všečno komedijo ter parodijo, ki v bistvu presega tudi literarno predlogo. Igralski kvartet ni bil natančno uglašen le med seboj, ampak tudi z nevidnimi člani ansambla za odrom.

Blizu okrogli petici
Predstava Vinka Möderndorferja Nežka se moži v režiji Jake Andreja Vojevca in izvedbi SNG Drama Ljubljana je po izboru občinstva razglašena za žlahtno komedijo z oceno 4,8466.

Na festivalu Dnevi komedije 2012, ki je trajal mesec dni, se je v tekmovalnem delu zvrstilo osem komedij, v spremljevalnem programu pa štiri komedijske uprizoritve.