Dare Valič je za svojo vlogo Vladimirja leta 1999 dobil Župančičevo nagrado. Foto: SNG Drama/Peter Uhan
Dare Valič je za svojo vlogo Vladimirja leta 1999 dobil Župančičevo nagrado. Foto: SNG Drama/Peter Uhan
Dare Valič, Marko Mandić in Maša Derganc
Vladimir pospravlja in popravlja stanovanje, pripravlja zajtrk za vse in predvsem posodi Alešu denar, ki ga ta dolguje. Mimogrede opravi še z nasilnim izterjevalcem dolgov. Aleš je vse bolj fasciniran nad Vladimirjem, Miki pa se počuti čedalje bolj utesnjenega in se naposled odseli. Foto: SNG Drama/Peter Uhan

Na velikem odru ljubljanske Drame je ponovno premierno zaživela predstava Vladimir Matjaža Zupančiča, ki je odrsko postavitev svojega dela tudi režiral.

Stara nova predstava
Vladimir je bil že pred devetimi leti krstno izveden v Mali drami. Igra v prvi vrsti tematizira nasilje in meje med normalnostjo in nenormalnostjo. Na začetku spoznamo tri prijatelje, ki štejejo okrog 20 let in zaradi finančne stiske iščejo sostanovalca. Sprejmejo 55-letnega Vladimirja, prvega in edinega interesenta, ki je, milo rečeno, zelo poseben in ima svoja pravila in moralna načela, ki jih začne vse bolj nasilno prenašati na svoje mlajše sostanovalce.

Temne napovedi se uresničujejo
Čeprav je igralska ekipa iz leta 1999 ostala nespremenjena - Marko Mandić, Maša Derganc, Gorazd Logar in Dare Valič - se je v teh letih marsikaj spremenilo. Kot je pojasnila dramaturginja Darja Dominkuš, "postajajo nekatere stvari iz ozadja vse bolj prisotne", denimo izposoja denarja na črno z oderuškimi obrestmi in izsiljevanjem, še bolj pa je od leta 1999 postalo jasno, da živimo v času brez avtoritet; če že, so te le njihov posnetek, ki morajo za dosego svojega cilja poseči po manipulaciji in nasilju.

Vladimir ima svoje življenje
Avtor in režiser Zupančič je povedal, da je nad življenjem Vladimirja osupel; ko ga je pisal, si ni mislil, da ima pred seboj tako bogato pot in da bo zaživel tudi na tujih odrih. Novega Vladimirja, za katerega se je ekipa srečala na desetih vajah, so že preizkusili pred dijaškim občinstvom, ki je navdušeno.